„NAD GROBOM GLUPE EUROPE“ U LJUBLJANI I ZAGREBU

2. lipnja 2016.

Svoje sljedeće izvedbe predstava „Nad grobom glupe Europe“ (predstava koja se nekada zvala Hrvatska rapsodija) Sebastijana Horvata i Milana Markovića Mattisa zabilježit će na dvama gostovanjima, prvo u Ljubljani, a potom i u Zagrebu.

Predstava inspirirana Krležinom „Hrvatskom rapsodijom“ u petak, 3. lipnja 2016. bit će odigrana u skopu Drama festivala u Slovenskom narodnom gledišču u Ljubljani. Nedugo zatim, u četvrtak, 9. lipnja gostovat će na Danima satire Fadila Hadžića i bit izvedena u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh.

U predstavi glume Dražen Mikulić, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Dean Krivačić, Sabina Salamon, Biljana Torić, Davor Jureško, Marija Tadić, Leon Lučev i Jasmin Mekić. Scenografiju predstave potpisuje Jürgen Kirner, kostimografiju Belinda Radulović, a oblikovanje svjetla Boris Blidar.

„Hrvatska rapsodija“ Miroslava Krleže smještena je u pretrpani vagon “trećeg razreda Madžarske državne željeznice“ za vrijeme Prvog svjetskog rata. Predstava „Nad grobom glupe Europe“  govori o drugom trenutku, o drugoj vrsti putovanja. Dok su “putnici trećeg razreda” danas zaustavljeni bodljikavom žicom negdje na granicama Europske unije, predstava koju Horvatsu potpisuje u suradnji s dramaturgom Milanom Markovićem Matthisom govori o nama: hrvatskom (europskom) društvu koje te putnike ne želi vidjeti. Poslije stoljetnog sna, glembajevska Evropa se budi u trenutku kada brodovi davljenika isplivavaju na njenim obalama, kamioni mrtvih ljudi bivaju ostavljeni na njenim putovima i milijuni očajnika lutaju njenim gradovima; trenutak koji nije moguće percipirati ni na jedan drugi način nego kao noćnu moru.

Predstava koja otvara brojna pitanja hrvatske i europske današnjice uvrštena je i u program ovogodišnjeg, jubilarnog 50. BITEF-a.