NASILJE I SMIJEH U HRVATSKOJ DRAMI

17. listopada 2017.

U tjednu u kojem Hrvatska drama spaja krajnosti, nasilje i smijeh, na rasporedu su dva autorska projekta: Naše nasilje i vaše nasilje 17. i 18. listopada te Zajc Stand Up 19. i 21. listopada.

Predstava Olivera Frljića „Naše nasilje i vaše nasilje“, inspirirana kultnim romanom Petera Weissa „Estetika otpora”, ponovno je u Rijeci, nakon brojnih gostovanja po Europi.  U predstavi,  kojoj  i dalje stižu pozivi na svjetske pozornice, igraju članovi glumačkih ansambala riječkog Zajca i Slovenskog mladinskog gledališča: Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef. Scenografiju potpisuje Igor Pauška, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić, a asistentica redatelja je Barbara Babačić. „Naše nasilje i vaše nasilje” nastalo je u međunarodnoj koprodukciji, što ju uz riječki HNK Ivana pl. Zajca čine HAU Hebbel am Ufer iz Berlina (Njemačka) Wiener Festwochena iz Beča (Austrija), Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane (Slovenija), Kunstfesta iz Weimara (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel iz Züricha (Švicarska) i sarajevski Festival MESS (BiH).

Predstava ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ ilustracija je aktualnih događanja prezentirajući na slikovit način uzročne i posljedične veze situacije na globalnoj razini. Osim što ilustrira (i provocira reakciju), predstava i educira. A ni pod težinom tematike i pristupa, nije zakinuta niti u pogledu humornih elemenata. Simbolizam se očituje na svim razinama – u izboru glazbe (primjerice, ‘Tiha noć’ u izvorniku, dakle njemačkom jeziku), scenografiji (‘karnistri’ za naftu), kostimografiji (arapsko pismo na golom tijelu, narančasta odijela zatvorenika), rekvizitima (zastave, križ, kruna od trnja), oblikovanju svjetla (križ), dramaturgiji (usporen pad ubijenog tijela) i tako dalje. Nekoliko scena na izrazito simbolički način predočavaju rezultat aktualne humanitarne krize, iz osvrta na predstavu, Vendi Jukić Buča, Film-mag.net

Zajc Stand Up Borka Perića i glumaca Hrvatske drame Anastazije Balaž, Jasmina Mekića i Deana Krivačića, u suradnji s glazbenikom Mariom Knezovićem, progovara o njima, o vama, o Rijeci, Bosni, Argentini, o predrasudama, o savršenim majkama… i to sve u formi stand up-a.

Svatko je na svoj osebujan način dao dio svojih svjetonazora i raznih životnih situacija, pretvarajući aktualnu dnevnu priču u zanimljiv spoj komike i ozbiljnosti. Jasmin Mekić bio je izvrstan komičar iskoristivši svoje bosansko porijeklo za vrckave pričice iz svog djetinjstva i života, bojajući odrastanje i odnose u boje nacije koja je izrasla iz viceva. Dean Krivačić bio je sušta suprotnost, ozbiljno komičan i purgerski jetikav, ali iskreno čist u svom poimanju ovakvog teatra, dok je Anastazija Balaž živopisno oslikala ženu s velikim slovom Ž u dnevnim situacijama, žensko-ženskim i muško-ženskim odnosima. Publici se sat i pol angažirane glumačke igre zaista svidjelo, što je potvrdio i srdačan pljesak, zapisala je Gloria Fabijanić Jelović u svom osvrtu za Hrvatski radio-Radio Rijeku nakon ljetne, festivalske izvedbe.
„Zajc stand up“ ponovno nudi terapiju smijehom, a troje glumaca nasmijat će vas neobičnošću svojih običnih priča.

„Nasilje” gledajte u HKD-u na Sušaku u utorak 17. i srijedu 18. listopada u 19:30, a „Zajc Stand Up” u HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak 19. listopada u 19:30 i subotu 21. listopada u 18 sati.