NASTAVAK LJETNE SEZONE RIJEČKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA UZ VELIČANSTVENU SIMFONIJU „IZ NOVOGA SVIJETA“

30. lipnja 2020.

Niz simfonijskih koncerata u „Zajcu“ nastavljamo čak dvjema izvedbama koncerta „Iz Novoga svijeta“ Riječkog simfonijskog orkestra u četvrtak i petak, 2. i 3. srpnja 2020. s početkom u 21.00 sat.

Riječkim simfonijskim orkestrom prvi će put ravnati mladi maestro Valentin Egel, prošlogodišnji pobjednik Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata „Lovro von Matačić” u Zagrebu. Iste je godine bio i laureatom Natjecanja svih njemačkih muzičkih akademija te Dirigentskog natjecanja Radijskog simfonijskog orkestra Leipzig, a uvršten je na popis „dirigenti sutrašnjice” Njemačkog foruma dirigenata.

Na programu koncerta su dvije devete simfonije: Deveta simfonija Wolfganga Amadeusa Mozarta i, naravno, Deveta simfonija Antonina Dvořáka, glasovita, veličanstvena „Iz Novoga svijeta“.

Četverostavačnu Devetu simfoniju, prvu svoju simfoniju u C-duru, Mozart je vjerojatno skladao u srpnju 1772. u Salzburgu, između dviju svojih turneja po Italiji na koje je kao „čudo od djeteta“ redovno odlazio jednako kao i diljem Europe, nastupajući pred kraljevima i caricama na brojnim dvorovima. Tijekom svog kratkog života uspio je skladati brojna djela, što ih i danas slušamo s ushićenjem i divljenjem.

Nakon Mozartove, slijedi i Dvořákova Deveta, simfonija „Iz Novoga svijeta“, zasigurno najpopularnije i najizvođenije njegovo djelo. Riječ je o remek-djelu što ga je slavni češki skladatelj napisao za boravka u Americi. Naime, kada je Dvořaku bilo pedeset godina, američka milijunašica Jeannette Thurber željela je unaprijediti glazbenu kulturu u svojoj domovini, pa je osnovala konzervatorij koji je morao početi s radom, a bez velikog imena na mjestu direktora, to se nije moglo ostvariti. Tražilo se veliko, poznato i ugledno skladateljsko ime u Europi, a izbor je pao na Antonina Dvořaka. No, gospođa Thurber nije željela samo direktora nego i skladatelja, koji će stvoriti američku nacionalnu glazbu. A Dvořak je ispunio ne samo njezina, nego i očekivanja ostalih Amerikanaca, mnogo više nego što su se mogli i nadati. Upozorio ih je na to da Amerika ima vrijednu i originalnu, vlastitu narodnu glazbu, naročito u napjevima Afroamerikanaca i Indijanaca. Na čudesan način Dvořak je, upivši te napjeve i dodajući mnogo svoje slavenske češke duše, stvorio prvu američku nacionalnu simfoniju “Iz Novoga svijeta”, čiji je uspjeh bio senzacionalan.

 

Ne propustite simfonijski koncert “Iz Novoga svijeta”! Osigurajte svoje mjesto u de luxe gledalištu, od sutra i po last minute cijenama nižim za 20%! Popust je moguće ostvariti samo na blagajni Kazališta.

 

Generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra