NOĆ KAZALIŠTA: NOĆ KADA SU SE SUSRELI EMOCIONALNI I SLUŽBENI ARHIV ZAJCA

18. studenoga 2019.

Noć kazališta u subotu, 16. studenog, privukla je u “Zajc” mnoštvo zainteresiranih posjetitelja na predstavljanje Vremenske kapsule i operu “La Bohéme”. U atriju kazališta publika je na početku večeri mogla pregledati sadržaj s novog interaktivnog uređaja na kojemu će se tijekom godine moći, ukoliko se odlučite postati dijelom Vremenske kapsule, ispuniti anketa, vidjeti fotografije originalne vremenske kapsule iz 1885. i dokumenata i predmeta koje je sadržavala, te druge informacije i priče o našem Kazalištu.
Potom je u foyeru arhivar kazališta, Ervin Mičetić, pokazao dio digitalizirane arhivske građe HNK Ivana pl. Zajca i pojasnio kako se ona može virtualno pregledavati: prikazani su inserti predstava s kraja 1940-ih i 1950-ih, nekoliko fotografija i kazališnih plakata.
Voditeljica programa razvoja publike Katarina Mažuran Jurešić publiku je pozvala na stvaranje emocionalnog arhiva kazališta, njihovog doprinosa u obliku sjećanja na posjete kazalištu, fotografija i uspomena koje će se pohraniti u novu vremensku kapsulu. Cilj je prikupiti što više svjedočanstava o tome što i kako publika pamti i kako nosi kazališno iskustvo kroz život te sačuvati te priče. Jedna je gledateljica ispričala kako je ‘60-ih godina iz Maribora dolazila u riječko Kazalište i koliko je bila fascinirana ovdašnjom atmosferom. Druga je gledateljica rekla da su je kao malu djevojčicu dovodili roditelji jer je nisu imali kome ostaviti, pa je znala i spavati u gledalištu. Od mlađe gledateljice doznali smo da dio svog modnog stila može zahvaliti utjecaju kazališnog dress-coda na njen rokerski izričaj. A njena se majka nadovezala pričom o predstavi “Buba u uhu” koja je se toliko dojmila da je pamti cijeli život.
Cjeloviti intervjui s publikom bit će snimani tijekom godine, a stvaranjem cjeline sačinjene od tog emocionalnog arhiva, te službenog, dokumentarnog arhiva kazališta, stvaramo jedinstven projekt u Hrvatskoj koji će biti istovremeno dostupan širokoj javnosti i kazališnim stručnjacima, te oblikovan i pohranjen za budućnost.
U prikupljanje i dokumentiranje građe uključili su se i volonteri, a studenti Akademije primijenjenih umjetnosti osmislit će izgled nove vremenske kapsule koja će se krajem 2020. pohraniti na sljedećih sto godina.
Noć kazališta je nakon predstavljanja Vremenske kapsule nastavljena izvedbom obnovljene predstave “La Boheme” koja je bila rasprodana.

Foto & Video galerija