NOĆ KAZALIŠTA: PREDSTAVLJANJE VREMENSKE KAPSULE ZAJCA

13. studenoga 2019.

Povodom međunarodne Noći kazališta, u subotu, 16. studenoga 2019., u HNK Ivana pl. Zajca će od 17.00 sati posjetitelji moći i sami postati dijelom kazališne vremenske kapsule te tako simbolično otputovati u budućnost.

Vremenska kapsula Zajc projekt je koji bilježi i čuva zapise sudjelovanja publike u životu kazališta, tj. suživot grada i kazališta.

Već postoji stara vremenska kapsula: metalna tuba položena 1885. u konstrukciju zgrade, koja se danas, s dokumentima koje je sadržavala, čuva u Muzeju grada Rijeke. Nastavljajući tu priču odajemo počast tradiciji ove kuće, ali osuvremenjujemo provedbu: uključujemo našu publiku u sadržaj nove vremenske kapsule koju ćemo simbolično pohraniti 2020. godine (godina Rijeke kao Europske prijestolnice kulture) na sljedećih sto godina.

Sadržaj nove vremenske kapsule bit će uspomene naše publike na odlaske u kazalište tijekom godina, fotografije, audio i video snimke, tekstovi, sjećanja, intervjui, ankete, plakati, zapisi dojmova publike, isječci kreativnih procesa nastanka predstava… Sve što svjedoči o suživotu grada i kazališta danas.

Osim tog emocionalnog arhiva, radi se i na službenom arhivu Kazališta: HNK Ivana pl. Zajca nastoji postati „digitalno kazalište“ u skladu s modernim trendovima u kulturi. Planiraju se digitalizirati i objaviti stare arhivske snimke, fotografije i ostalo arhivsko gradivo ansambala Hrvatske drame, Opere, Talijanske drame i Baleta. Vrijedno i jedinstveno arhivsko gradivo objavom se želi učiniti dostupnim vanjskim korisnicima.

U subotu ćemo od 17.00 sati publici u atriju i foyeru kazališta prezentirati kako i sami mogu sudjelovati u vremenskoj kapsuli. Stalna i povremena publika, stariji i mlađi posjetitelji, svi su dobrodošli, a za sudjelovanje smo osigurali i nagrade.

Pokazat ćemo istu večer i dio digitaliziranog arhiva koji će postati virtualno dostupan i slobodan za korištenje.

U nastavku večeri slijedi izvedba obnovljene Puccinijeve opere „La Boheme“ s novom, internacionalnom solističkom podjelom i popularnom cijenom ulaznica od 20,00 kn za mjesta na balkonu.

 

Foto & Video galerija