NORMA JE MOĆNA ŽENA KOJU POKREĆE LJUBAV

11. lipnja 2018.

Daria Masiero o ulozi Norme

Glas iz duše – tako su nazvali Dariu Masiero, jednu od najvećih talijanskih opernih pjevačica današnjice.

Ova je sopranistica surađivala s najvećim opernim umjetnicima među kojima su José Carreras, Plácido Domingo, Leo Nucci, Renato Bruson, Riccardo Muti, Sir Antonio Pappano, Myung-Wung Chung i mnogi drugi, u najvažnijim kazalištima i najvećim festivalima diljem svijeta (milanska La Scala, Sydney Opera House, Opera Australia, Opera Ireland, Nacionalno kazalište u Južnoj Koreji, Salzburg festival, Umjetnički centar u Seoulu, Savonlinna Opera Festival, City Operi u New Yorku, Bariju, Paviji, Cremoni, Comu, Palermu, Bresciji, Genovi, Bologni, Bogoti, i brojnim drugima).

ULOGA IZ STUDENTSKOG SNA

Pjevati ulogu Norme bio je moj san. Dok sam studirala na Konzervatoriju, sanjala sam da pjevam ovu ulogu, ne samo ariju „Casta diva” nego i dio kada planira ubiti svoju djecu. Sada kada imam mogućnost pjevati ulogu Norme – san se ostavario. Koliki je užitak pjevati ovu ulogu!

Za lirskog, dramskog soprana, ovo je sigurno jedna od najtežih uloga. Jer u Bellinijevoj partituri možete naći sve. Glazbeno – tu su niski registar, visoki registar, kolorature, legato, pianissima, fortissima, ponekad u i u kratkim razmacima sve što sam spomenula, pa još i mekano, nježno, snažno… To su zahtjevnosti ove uloge. Još k tome – jako je opsežna, Norma pjeva od početka gotovo do samog kraja opere, uz vrlo malo pauza – hvala, Bellini! 🙂 Zbog toga je Norma toliko zahtjevna uloga. No, užitak koji osjećam iznutra je nevjerojatan. Pjevala sam mnogo uloga u životu, oko 40, ali Norma je najteža i najzahvalnija uloga.

NORMU POKREĆE LJUBAV

Volim Normu jer pjevačici omogućuje da pokaže sve svoje muzičke sposobnosti, ali isto tako i fizički i psihički vrlo mnogo. Prvenstveno, za mene, Norma je žena. Nije samo svećenica, nije samo ratnica, ona je žena. Mašina koja pokreće sve u njoj je – ljubav. A to je i dio naših života. Što je pokretač svega u ljudima? Ljubav! Isto je i s Normom. Sretna je kada misli da je ponovno pridobila Pollioneovu ljubav, a u trenutku kada shvaća da nije tako i da nikada neće biti, bijesna je i želi mu se osvetiti, želi ubiti djecu, ali ne može – zaljubljena je i u svoju i Pollineovu djecu, ponovno, ona je žena, majka i ne može to učiniti. Kada na kraju traži da poštede neprijatelja koji je otac njene djece, izlaže se kao žena i kaže svom narodu „Nisam ja samo svećenica, ja nisam samo vaša, ja sam žena, ja odlučujem kada ću umrijeti i kako ću umrijeti. Vi jeste moj narod, ali ja umirem za svoju ljubav”.

Sve što radimo, radimo iz ljubavi.

NORMA JAVNO, NORMA PRIVATNO

Znam da mnogi Normu smatraju svećenicom, ratnicom, snažnom, moćnom. Pogledajte Merkel – ona je moćna. Ali je žena, osoba, s ljubavlju i s obitelji.

Norma želi imati život, no ne može ostvariti svoju ljubav zbog očekivanja svoga naroda. Zbog njih bi morala uvijek biti snažna i odlučna. Ali ako si dobra glumica, a ne samo pjevačica, možeš pokazati oboje. Ima trenutaka u kojima vidimo njenu privatnu osobnost, kada pokazuje svoju ljubav, kada  želi ubiti svoju djecu, ali ne može, te kada otjera prisutne u želji da ostane sama s Pollioneom, moli ga „ostani sa mnom, ostavi onu djevojku”, a on ne želi. Norma tada saziva narod i odlučuje završiti sa svime, želi ubiti i nju i njega. No, u trenutku kada ugleda Adalgisu, vidi sebe. Shvaća zašto je sve to učinila, zašto se zaljubila, samo je njena odluka bila imati djecu s Pollioneom, prihvaća krivnju „sve sam sama odlučila, ja sam kriva, iznevjerila sam svoj narod na grozan način”. Tada se i narod udaljava od Norme. Ona se odlučuje ubiti, a za njom i Pollione. Ljubav do samog kraja i ako umirem, umrijet ću sa svojom ljubavlju. Uvijek ljubav. To je „Norma”.

SURADNJA NA „NORMI”

Izrazito mi je zadovoljstvo biti u Rijeci i raditi na ovoj predstavi. Upoznala sam vašeg intendanta Marina Blaževića prije dvije godine i potpuno sam se zaljubila u njega. Kada me pozvao da pjevam u HNK Ivana pl. Zajca, bila sam presretna. Volim ovo Kazalište, volim Rijeku, divno je što je Kazalište toliko blizu mora.

Prekrasna je atmosfera na probama. S Mariom Zeffirijem radila sam već ranije, ljubazan je, snažan čovjek koji kada nešto odluči, onda to i učini, a to mi se baš sviđa.

Dianu Haller prvi sam put ovdje upoznala, oduševila me i zapravo me jako podsjeća na mene kada sam bila u njenim godinama.

Užitak je raditi sa Stefanom Rabagliom, dirigentom s kojim sam ranije radila u Italiji. S Christianom Romanowskim i Dunjom Vejzović, velikom hrvatskom opernom legendom, na dugom sam putovanju procesa rada, probe traju tjednima, a raditi s njima je pravo zadovoljstvo.

Obožavam osjećaj kada s pozornice razmjenjujem energiju s publikom! Sada zaista jedva čekam publiku.
Spremni smo, čekamo vas!

Premijera opere „Norma” je 11. lipnja u 19 sati, a reprize su 14. lipnja u 19 sati, te 16. lipnja u 18 sati.

Opera se izvodi s titlovima na hrvatskom jeziku, a traje tri sata s jednom pauzom nakon prvog čina.