NOVA SJEDNICA KAZALIŠNOG SABORA – ZAŠTO SU SAMO NEKA RADNA MJESTA ŽENSKOG RODA?

3. ožujka 2017.

U srijedu 8. ožujka s početkom u 19:00 sati u foyeru Kazališta održat će se nova sjednica Kazališnog sabora na temu jezika i ženskog roda. Ovaj Kazališni sabor održavamo u suradnji s Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a sjednicu će  voditi Brigita Miloš i Sanja Milutinović Bojanić iz Centra za ženske studije u Rijeci te intendant riječkog HNK Marin Blažević.

Neka istraživanja kažu da jezik kao najefikasnije i najmoćnije sredstvo komunikacije nije (bio) rodno neutralan. Štoviše, u njegovim se slojevima kriju duboko usađene nejednakosti muškog i ženskog, sedimenti otvorene ili prikrivene mizoginije, seksizam. Jezik je, nadalje, učinkovito sredstvo društvenih intervencija, on je i medij u kojem se ogledaju društvene promjene. Možemo li u tom smislu, govoriti danas o “ženskom jeziku” i na koji način? Postoji li “muški jezik” ili samo jezik? Kako da mislimo pojam govornice te jesmo li drage, dragi ili dragei?

Osim o jeziku na saboru će se raspravljati i o ženskim likovima u projektima HNK Ivana pl. Zajca, poput onih u dramskoj predstavi „Jesenja sonata“ i „Gostioničarka Mirandolina“ ili onih u operi „Giulio Cesare in Egitto“ i „Otello“ te  zastupljenosti žena u umjetničkom radu.

Ovom prilikom HNK Ivana pl. Zajca pokrenut će i inicijativu promjene u svojim službenim dokumentima svih naziva radnih mjesta napisanih u muškom rodu u ženski rod, budući da je ustaljeno da je muški gramatički rod norma pod kojom se podrazumijeva i muška i ženska (i treća) osoba. Iznimke su rijetke i kontekstualno specifične poput onih u nazivu pralja i spremačica, što je slučaj i u dokumentima našeg Kazališta.

U Memorandumu s objašnjenjima (Vijeće Europe) u poglavlju A. Zakonodavne i administrativne mjere, navodi se sljedeće:

Jezik, čiji je simbolizam važan, ne smije odobravati hegemoniju muškog modela. Jezik mora biti rodno neutralan (npr. „osoba”) ili se odnositi na oba spola („njegov/njezin”) (stavak 2 39.).

Ulaz na sjednicu je slobodan. Podsjećamo aktivne članove da ne zaborave svoje članske iskaznice, a nove pozivamo da nam se pridruže. Svakim dolaskom na Kazališni sabor dobivate pečat za tekući mjesec te predočenjem kartice s pečatom ostvarujete popust od 50% na kupovinu dvije ulaznice.