O POVEZANOSTI TRSTA I RIJEKE NAKON PRVOG SVJETSKOG RATA

17. prosinca 2018.

U petak, 28. prosinca riječku će premijeru doživjeti predstava “I due ribaltoni: Trieste 1918 e Fiume 1919” / “Dva prevrata: Trst 1918. i Rijeka 1919.” Predstava nastala u koprodukciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca i Associazione Internazionale dell’Operetta iz Trsta bit će izvedena u HKD-u na Sušaku s početkom u 19.30 sati.
Povijesni dogođaji nakon Prvog svjetskog rata povezuju Trst i Rijeku, a povezuju ih i glad, bolest te epidemije, ugnjetavanja, osjećaj pripadnosti prema urušenome austrougarskom carstvu.

Priča se odvija na jednom jedinom mjestu što je pružilo mogućnost da svi budu zajedno, bez političkih ili socijalnih razlika: u umobolnici u Trstu.

Definicija društvene iluzije par excellence, „Il ribaltone”, jest promjena vlade.

Predstava je to na dijalektu koja kroz glazbu i tradiciju, različitosti i sličnosti, rekonstruira istovremeno i nostalgični i duhoviti krajolik.

U predstavi sudjeluju: Elvia Nacinovih kao Istranka, Ilaria Zanetti u ulozi tršćanske operne pjevačice Caterine Frank, Gualtiero Giorgini kao Zanetti, Maurizio Soldà kao Rodolfo Mihelić te Aleksander Ipavec kao slovenski glazbenik Dušan.
Redatelj je Maurizio Soldà, a kostime je odabrala Manuela Paladin Šabanović.
Maurizio Soldà rođen je u Trstu 1951, a karijeru počinje 80-ih godina. Sudjelovao je u mnogim kazališnim suvremenim predstavama, bilo kao glumac, redatelj ili pisac. Mnogi su njegovi radovi vezani uz dječje kazalište. Glumio je i u različitim filmskim projektima.