O TITU I KENNEDYJU IPAK NA KOPNU

18. srpnja 2017.

Najavljeni bonus program 14. Riječkih ljetnih noći „Wrecked / Uništeno” održat će se u srijedu 19. srpnja u 20 sati, ali iz sigurnosnih razloga neće biti, kako je najavljeno, na brodu „Galeb” već u prostorima riječkog Kazališta. Ulaz je slobodan uz obavezno podizanje propusnica na blagajni Kazališta jer je broj gledatelja/sudionika ograničen.

Redatelj Kim Kerfoot (Južnoafrikanac iz Cape Towna) i dramaturg Edward Moore (Amerikanac iz New Yorka) koautori su projekta „Wrecked / Uništeno” koji nastaje kao dio kulturne suradnje Sveučilišta Columbia (New York) i HNK Ivana pl. Zajca. U Rijeci su s glumcima Hrvatske i Talijanske drame radili na priči o životu i ostavštini Tita i Kennedyja.

„Promatrali smo ih kao dodirnu točku između kultura Amerike i Hrvatske. Tijekom rada „iskrsnule” su brojne slučajne podudarnosti, pa je tako primjerice ove godine stoljeće od rođenja Johnna Fitzgeralda Kennedyja. Projekt je bio zamišljen kao site-specific art na brodu „Galeb” kojeg bismo na neki način vratili u život i oživjeli sjećanja. Željeli smo da publika zaista doživi „Galeb”, istražuje, ulazi u sobe, bude dio svega, a sada kada ipak ne možemo biti tamo, očekivanja su posve drugačija. Kao što znate, iz sigurnosnih razloga nemoguće je održati projekt na „Galebu”. Stoga pozivamo publiku u sam proces rada kao u jedinstveno kazališno iskustvo, u suštinu svega što smo radili s glumcima i način na koji smo istraživali priče o Titu i Kennedyju. Susrest ćemo se s publikom kod „Galeba” a zatim krenuti u kazališne prostore kako bi uronili u iskustvo tih dvaju karaktera i ljudi s kojima su bili u interakciji”, kazali su koautori projekta. Napominju kako to nije predstava već „work-in-progress”.

Dramaturginja je Nataša Antulov, a sudjeluju glumci  Mirko Soldano, Ella Bogadi, Ivna Bruck, Nikola Nedić i Giuseppe Nicodemo.