OPERA PONOVNO STANUJE U ARENI: SPEKTAKULARNA RIJEČKA „AIDA“ VRATILA OPERU U VELIKOM STILU!

28. srpnja 2018.

Dugi, dugi redovi ispred blagajne i pred ulazima u pulsku Arenu, nekoliko tisuća posjetitelja strpljivo je čekalo kako bi vidjeli i doživjeli Verdijevu „Aidu“ riječkog HNK Ivana pl. Zajca, u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, pod dirigentskim vodstvom maestra Villea Matvejeffa i s hrvatskom opernom divom Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi.
Tako je bilo prije početka, a nakon tri sata spektakularne izvedbe na jednoj u najljepših ljetnih pozornica na otvorenom i ovacija kojim su ispraćeni izvođači, posebice solisti Kristina Kolar, Dubravka Šeparović i Giorgio Surian, gledatelji su s neskrivenim oduševljenjem komentirali i podijelili dojmove:

„Aida u predivnom ambijentu Arene bila je kakva jedino može biti- veličanstvena!“ , „Nezaboravna večer. Doživljaj iznad svih očekivanja, koja, moram naglasiti, nisu bila mala“, „Savršeno, jako dobra akustika, jedva čekamo saznati što nam spremate za sljedeće ljeto“, „Četrnaest sati vozila sam se iz Dubrovnika do Pule, ulaznice sam kupila još u siječnju. Za ovu „Aidu“ itekako se isplatilo, ovakav jedinstven doživljaj vrijedan je svakog truda“, „Izvrsni solisti i orkestar, večer za pamćenje“, „Opera ponovno stanuje u Areni“, „Divna večer ispunjena veličanstvenom glazbom i lepezom emocija“, „Očarani smo i glazbom i ambijentom“, „Jedna od najboljih izvedbi „Aide“ koju sam gledala, a gledala sam već deset produkcija“, „Dvije veličanstveno ostvarene uloge u jednoj večeri – duet Kristine Kolar i Dubravke Šeparović“, „Kristina Kolar nije riječka Aida, ona je svjetska Aida!“

Ulogu Radamesa pjevao je Walter Fraccaro, redovni solist najprestižnijih svjetskih opernih pozornica koji se nakon pulske vraća u veronsku Arenu. U ulozi Ramfisa nastupio je Carlo Colombara, jedan od najvećih basova današnjice, a Amonasro je bio nacionalni prvak riječke Opere s međunarodnom karijerom Giorgio Surian.
U ulozi Kralja Egipta bio je Luka Ortar, Vrhovnu svećenicu tumačila je Anamarija Knego, a Glasnika Marko Fortunato. Uz orkestar i zbor Opere, u predstavi je sudjelovao i Balet HNK Ivana pl. Zajca.

„Aida“ je osvojila Arenu, impresivnom kamenom spomeniku udahnula je novi život. Pulskoj je turističkoj atrakciji vratila operu u velikom stilu.

Riječku „Aidu“ u Puli pratili su i brojni uglednici kao što su, spomenimo samo neke, veleposlanica Izraela Zina Kalaj Kleitman i veleposlanik Kanade Daniel Maksymiuk.

A među publikom je bila još jedna svjetska operna zvijezda, dobitnica Grammyja i za Oscara nominirana sopranistica – Sumi Jo! Ona će se na pozornicu antičkog amfiteatra popeti već sutra, u nedjelju 29. srpnja, prigodom drugog programa riječkog „Ljeta klasike“ u Puli, izvedbe glasovite Orffove kantate „Carmina burana“. Uz nju će nastupiti kontratenor Franko Klisović, te bariton riječke Opere Robert Kolar. Dirigirat će ponovno Ville Matvejeff, a uz orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca nastupit će Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić” i njegovih čak 120 članova koji su zadivili vrhunske svjetske glazbenike s kojima su do sada nastupali izvodeći upravo „Carminu Buranu” te riječki dječji zborovi „Kap“ i „Toretta“. Ukupno 150 zborista, 70 članova orkestra, solisti… Više od 200 izvođača čekaju vas sutra u Areni! Vidimo se!

Foto & Video galerija