OPERNI HIT U NOVOM AMBIJENTU: „SEVILJAC“ GIORGIA SURIANA NA RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA

6. srpnja 2017.

Program 14. Riječkih ljetnih noći nastavlja se u petak, 7. srpnja 2017. u dvorištu riječke Srednje talijanske škole (Scuola media superiore italiana Fiume) gdje će s početkom u 21 sat biti izvedena predstava „Giorgio Surian predstavlja Seviljskog brijača“.

Tako ovaj operni hit seli u novi, festivalski ambijent, pod otvoreno nebo, što će zasigurno dodatno pridonijeti njegovu šarmu i razigranosti. Riječ je o duhovitoj, veseloj i zabavnoj verziji jedne od najpopularnijih opera za cijelu obitelj. Naime, nacionalni prvak i operni umjetnik svjetske karijere Giorgio Surian, autor koncepta predstave i redatelj, predstavlja jednu od najpopularnijih opera, komičnu operuSeviljski brijač“ talijanskog skladatelja Gioachina Rossinija, u novome ruhu, s naglaskom na komediji, ali i zadatkom da operu približi novoj, mladoj publici.
Prema njegovu konceptu, naglasak je stavljen na komične situacije i zaplete na kojima počiva priča, a opera je adaptacijom i u smanjenoj formi zadržala sve ono po čemu je prepoznatljiva i zbog čega je postala najslavnijom komičnom operom svih vremena.

 Uz Igora Vlajnića na klaviru, u ulozi duhovita i dovitljiva brijača Figara nastupit će Robert Kolar, a u ulozi Rosine Vanja Zelčić.  Ulogu grofa Almavive pjevat će gost iz Slovenije Martin Sušnik, mladi tenor koji je već nastupio na inozemnim koncertim podijima, primjerice  u Operi Royal u Versaillesu, Operi Comique u Parizu, Operi HNK Zagreb, Operi SNG-a u Ljubljani. Kao član opernog ansambla SNG Maribor uspješno je ostvario cijeli niz solističkih opernih uloga.

Ulogu Bartola pjevat će Dario Bercich, ulogu Don Basilia Slavko Sekulić, a u ulozi Berte nastupit će Emilia Rukavina. U ulozi Časnika gladat ćemo i slušati Sašu Matovinu dok će vojnici biti Nenad Vidaković i Savo Orobabić.
Giorgio Surian osmislio je i scenografsko rješenje predstave dok svjetlo potpisuje Boris Blidar.
Nakon ove opere, Rossini je postao operna zvijezda, a činjenica da ju je napisao s nepune 24 godine, osim zbog radosti i prepoznatljivih melodija i arija koje donosi, potvrda je da je riječ o opernom djelu za mlade, one koji će možda prvi put ući u svijet opere.
Podsjetimo, da sklada svog „Seviljca“, Rossiniju je poslužila klasična Beaumarchaisova komedija. Od 1816. godine ta neodoljiva opera buffo privlači pozornost operne publike diljem svijeta i ostaje modelom pitoreskne glazbene scene, donoseći priču o ljubavnim peripetijama mladoga grofa koji bi se htio domoći lijepe Rosine, pri čemu Figaro u svojim rukama drži konce brojnih komičnih zapleta i vješto ih raspliće.

„Seviljski brijač“ kralj je komične opere, po izričaju i savršenoj sprezi s tekstom nikada kasnije nadmašena partitura.