OPERNI SVIJET KOMIČNIH ZAPLETA – „ARLECCHINO“ i „GIANNI SCHICCHI“

11. ožujka 2022.

Opera Ferruccia Busonija „Arlecchino” prvi će put biti postavljena u Rijeci iste večeri s „Giannijem Schicchijem” Giacoma Puccinija i to u koprodukciji riječke i osječke Opere, premijerno 14. ožujka 2022. u 19 sati.

Dekonstrukcija i parodija opere i opernog svijeta u „Arlecchinu” nasmijat će vas koliko i obiteljsko-pravne zavrzlame u remek-djelu komične opere, „Gianniju Schicchiju”. Dovitljivo, dosjetljivo, otkačeno.

Skladatelji, suvremenici i obojica preminuli 1924. godine, donose svijet iz pakla, onog Danteovog, ali na komičan način. I Busonijev Arlecchino i Puccinijev Gianni Schicchi likovi su iz Danteove „Božanstvene komedije”, Arlecchino čak ima i vražje rožiće na originalnoj maski, a Gianni Schicchi je lik iz tridesetog pjevanja Danteovog „Pakla”, poslan u osmi krug pakla zbog krivotvorenja i prijevare.

O čemu je ukratko riječ u ovim komičnim operama?

Puccinijeva jedina komična opera „Gianni Schicchi” smještena je u Firencu 1299. godine. Bogati Buoso Donati upravo je umro i svu svoju imovinu ostavio redovnicima. Njegovi ogorčeni nasljednici prihvaćaju usluge pronicljivog Giannija Schicchija koji predlaže varku – promjenu oporuke koja ih razbaštinjuje. Spremni su na sve kako bi postali bogati. Lakovjerni i pohlepni će nasljednici na kraju i sami biti prevareni i bijesni, lukavi će Schicchi pobjeći s najvećim dijelom nasljedstva.

Busoni je za svoju operu sam pisao libreto na njemačkom i potom ga preveo na talijanski. Fascinirao ga je izvrnuti moralni poredak commedije dell’arte i Arlecchino, predstavnik kaosa. Kratkom operom jednočinkom želio je oživiti commediju dell’arte s ciničnim moralnim zaokretom u kojem Arlecchino trijumfira. Prostora za porugu i ironiju ima na svakom koraku – dok se krojač zanosi čitanjem Danteovog „Pakla”, Arlecchino se provodi s njegovom suprugom, a Arlecchinovu pak suprugu opsjeda vitez Leandro.

Radosnog Puccinijeva „Giannija Schicchija” riječka je Opera postavljala u kombinaciji s tragičnom Mascagnijevom „Cavallerijom rusticanom” premijerno 1947., potom 1971., a onda i 2002. godine. Uz „Schicchija” na programu 1948. bili su Puccinijev „Plašt”, potom Borodinov „Polovjecki logor” te 1949. i „Valpurgijska noć” iz Gounodove opere „Faust”.

Foto & Video galerija
Sponzor predstave „Arlecchino”

Partner mediatico / Medijski pokrovitelj