OSJEĆAJ JE ZAISTA POSEBAN UOČI KONCERTA

17. lipnja 2022.

Razgovor s Brunom Delepelaireom, solistom Berlinske filharmonije i autorom skladbe napisane za Riječki simfonijski orkestar (2. dio)

 

Zbog čega volite Elgarov Koncert za violončelo i orkestar?

Kao i mnogi violončelisti vjerojatno, mislim da je ovaj Koncert jedno od onih djela zbog kojih sam se zaljubio u violončelo. Kao dijete sam mnogo puta gledao poznati film o Jacqueline du Pré koja izvodi taj Koncert i bio potpuno očaran tom glazbom. Lirizam prvog i trećeg stavka, virtuoznost drugog stavka, povratak na početak na samome finalu Koncerta i sve to u ovoj legendarnoj interpretaciji, zasigurno je utjecalo na mnoge mlade violončeliste.

Ovo će, zapravo, biti prvi put da imam priliku svirati Elgarov Koncert s orkestrom tako da je osjećaj zaista poseban!

 

Možete li opisati kako su se „Tauridi” pojavili s neba u vašem umjetničkom svijetu, kako su se pojavili u notnom zapisu? Ideja je vjerojatno doslovno pala s neba 🙂

Zašto baš Tauridi?

Koje instrumente uključuje djelo?

Kakav zvuk i atmosferu publika može očekivati?

„Les Taurides” kratko je djelo za orkestar skladano 2022. godine. Uvijek me fascinirao zvuk holivudskog orkestra, kao i glazba Johna Williamsa, stoga je ova skladba vjerojatno pod tim utjecajima, kao i onima francuske impresionističke glazbe koju toliko volim.

Atmosfera je herojska i slavljenička, a u središnjem dijelu je više „zagušena” i ponekad prijeteća.

Naslov djela odnosi se na oblak zvijezda padalica povezanih s kometom Encke.* Ogroman razmjer fizičkih fenomena koji se događaju u svemiru, luda količina energije koja se oslobađa u određenim galaktičkim događajima, violentnost i istovremeno čista ljepota (kada pomislimo na neke od slika teleskopa Hubble, primjerice), bili su izvor inspiracije za skladanje ovog djela.

 

Je li ovo vaše prvo djelo koje ste skladali?

Kako vam se sviđa iskustvo i biste li voljeli nastaviti?

Počeo sam skladati prije nekoliko godina, a prijateljica je upravo snimila kratku skladbu za klavir koju sam napisao za nju, „Eclats” (svira Kim Barbier). Međutim, ovo je prvi put da će orkestar svirati moju glazbu, što je trenutak od velike važnosti u životu mladog skladatelja!

Namjerno sam ovo djelo napisao u svečanom stilu, razmišljajući o glazbenom svijetu „velikog holivudskog zvuka”. Ovo će ljeto fagotistica Sophie Dartigalongue odsvirati koncert za fagot koji sam napisao za nju, a u tom je djelu atmosfera sasvim drugačija, možda malo eksperimentalnija u harmonijama i melodijskim linijama.

Uživam pisati glazbu za različite formacije i u mnogo različitih stilova. Naravno, inspiriraju me skladatelji kojima se divim, ali nastojim imati svoj glas, što nije lako, ali jest vrlo uzbudljivo, proces je izrazito drugačiji od izvedbenog procesa. Sigurno ću nastaviti skladati.

 

*Viđen više od 50 puta, velikoga sjaja komet Encke ima najkraće orbitalno razdoblje od bilo kojeg velikog kometa u našem Sunčevom sustavu (3, 3 godine). Prema nedavno utvrđenim teorijama, komet Encke bio je dio većeg kometa koji se raspao prije oko 20,000 godina. Tim je događajem nastalo nekoliko manjih asteroida i krhotina koji tvore kišu meteora, južne i sjeverne Tauride. Zemlja kroz široki tok krhotina prolazi od rujna do studenog tijekom južnih, a od listopada do prosinca tijekom sjevernih tauridskih kiša, odnosno kada god je zviježđe Bika iznad horizonta. Kako su sastavljeni od težeg materijala, ne od zrnaca prašine već od kamenčića, prilično su spori i nisu pretjerano aktivni, ali posjeduju veliku količinu energije i bogati su atraktivnim vatrenim kuglama. Prodiru u Zemljinu atmosferu mnogo dublje od ostalih meteora. Pružaju spektakl na nebu! Riječ je o presjeku jednog, širokog, kontinuiranog toka u svemiru.

 

Razgovarala Andrea Labik

 

 

Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra