Dramaturgy

Otkrivanje kulturnih identiteta i migracija: online radionice projekta Deconfining s naglaskom na adaptaciju tekstova za scenu

8. ožujka 2024.

HNK Ivana pl. Zajca, kao vodeći partner radnog paketa pet projekta Deconfining, započeo je online radionice 19. veljače 2024. godine, a trajale su do kraja veljače. U radionicama su sudjelovale: dramaturginja Maja Ležaić, autorice odabranih tekstova Iva Papić i Dorotea Šušak kao predstavnice HNK-a Ivana pl. Zajca, redateljica izvedbe i predstavnica partnera u projektu (Nacionalno kazalište u Tunisu) Marwa Manai, te autorice tekstova Samia Amami i Mouna Ben Haj koje je izabralo Nacionalno kazalište u Tunisu.

Cilj radionica bio je analiza i dramaturški razvoj odabranih tekstova kako bi se adaptirali u dramski tekst koji će kasnije biti izveden i uprizoren u Tunisu, Rijeci te tijekom europske turneje. Također, radionice su istraživale prilagodljivost kratkih priča za scenske izvedbe. Sudionici su analizirali razvoj likova i narativnu strukturu nagrađivanih kratkih priča, istražujući njihov potencijal za scensku adaptaciju. Kroz suradničko mapiranje dramskih elemenata u narativnom tekstu, istraživali su inovativne tehnike postavljanja i konceptualne pristupe režijskoj adaptaciji, proizišle iz dramaturške analize.

Jedan od ključnih fokusa radionica bio je analiza kulturnih identiteta i iskustava migracija. Sudionici su bili potaknuti da razmišljaju o vlastitim kulturnim identitetima. Kroz istraživanje i dijalog, rasvijetlili su različite kulturološke narative i razmotrili kako kulturna iskustva utječu na percepcije. Radionice su također imale za cilj analizirati etnički identitet i iskustva migracija u hrvatskom i tuniskom društvu. Sudionici su proučavali kulturne utjecaje i društvene pozicije migranata unutar tih konteksta, raspravljajući o kolektivnim i osobnim traumama s kojima se migranti suočavaju na svojim putovanjima, nudeći komparativne perspektive zapisane u djelima hrvatskih i tuniskih autora. Radionice su se izvodile na engleskom jeziku.

Nakon održanih radionica s dramaturginjom, bit će održane online radionice s publikom, na kojima će autorice odabranih tekstova predstaviti svoje radove.

O projektu:
Projekt Deconfining arts, culture and policies in Europe and Africa (Deconfining) sufinanciran je iz fonda Kreativna Europa. U projektu sudjeluje 12 partnera iz 11 zemalja čiji je cilj uspostaviti nove mreže između Afrike i Europe te uspostaviti i jačati suradnju umjetnika i gradova kroz povezivanje kulturnih aktera i publike na oba kontinenta. U sklopu projekta će se organizirati i producirati brojni forumi, konferencije, predstave, instalacije, podcasti te objaviti antologija tekstova.

Tijekom realizacije projekta propituju se odnosi i mogućnosti suradnje, napretka i kulturalne razmjene između zemalja EU-a i Afrike te stvaraju novi narativa za inkluzivniju budućnost. Projekt će tematizirati ‘Confinement – De-confinement’ kroz umjetničke izraze. Cilj projekta je potaknuti referentnu praksu između Europe i Afrike za održivu i pravednu međukontinentalnu kulturnu razmjenu. Organizacija svjetskih konferencija, debate o položaju žena, odnosima Afrike i Europe, mobilnost afričkih i europskih umjetnika – čine program aktivnosti. Projekt je fokusiran na traženje odgovora na pitanja vezana uz međuljudske odnose, iz perspektive osobnog iskustva u svijetu određenom našim unutarnjim i političkim granicama; priziva svjedočanstva i doživljaje prelazaka granica između država i regija te njihov utjecaj na živote migranata, kao i na pitanja identiteta prilikom prelaska iz jednog u druge kulturološke, ekonomske i društvene svjetove.

Web-stranica: https://deconfining.eu/