OTVORENJE DOSAD NAJAMBICIOZNIJE KONCERTNE SEZONE UZ BRUCKNEROVU DEVETU SIMFONIJU

24. rujna 2019.

Novu koncertnu sezonu otvaramo 28. rujna u 19 i 30, pod dirigentskim vodstvom riječkoj publici omiljenog i dobro poznatog maestra, šefa dirigenta orkestra Opere, Yordana Kamdzhalova. Senzibilitet prema Bruckneru, kojeg često svrstava među svoje omiljene skladatelje, već smo mogli doživjeti u njegovim nezaboravnim interpetacijama Bruckerove Četvrte i Sedme simfonije. Sada je na red došla i Deveta, Brucknerova posljednja, nedovršena simfonija koju mnogi često karakteriziraju i najveličanstvenijom.

U vrijeme Brucknerova djelovanja smatralo se da je simfonija kao vrsta dosegla svoj vrhunac u Beethovenovim djelima. Međutim, nekoliko godina nakon Brucknerove smrti, njegova Sedma simfonija doživljava zaslužen uspjeh, uvrštavajući ga među najveće utjecaje na glazbu 20. stoljeća.
Deveta simfonija, posljednja koju je za života skladao, donosi brojne inovacije, a mnogi u čije se uho i dušu zavukla uspoređuju njezinu pomno satkanu melodiju s mističnim svemirom.

Uz maestra Kamdzhalova, teško da će itko ostati imun na čaroliju Brucknerove glazbe, jedinstvene u simfonijskoj literaturi. Što čekate? Pred nama je posebno glazbeno iskustvo, uvertira svemu što slijedi u novoj, bogatoj sezoni 2019./2020.