OTVORENO PISMO POTPORE OLIVERU FRLJIĆU I NJEGOVIM SURADNICIMA NA PREDSTAVI „KLETVA“ U PRODUKCIJI KAZALIŠTA POWSZECHNY

9. ožujka 2017.

Intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i Hrvatska drama ovim putem pružaju potporu kolegama, kulturnim radnicima kazališta Powszechny iz Varšave, ansamblu, te cijelom autorskom timu predstave „Kletva“ na čelu s redateljem Oliverom Frljićem.

Naši kolege iz Poljske posljednjih su nekoliko tjedana izloženi stalnim prijetnjama, napadima i govoru mržnje zbog čega želimo podsjetiti naše europske sugrađane da je umjetnost, a posebice kazališna umjetnost, svoju funkciju izgradila upravo na intenzivnom preispitivanju društvene stvarnosti te da samim time ne može biti izložena bilo kakvom normiranju, a još manje maltretiranju.

Apeliramo još jednom da grad Varšava i poljsko Ministarstvo kulture stanu u obranu umjetnika i njihovog temeljnog prava na slobodu govora i kritičkog promišljanja. Njihova je dužnost očuvati integritet umjetničkog prostora slobode, te poduzeti sve što je u njihovoj moći da zaustave medijski linč i osiguraju nesmetano izvođenje predstave „Kletva“, predstave koja je sudeći po  odličnim kritikama, izrazito pozitivnim reakcijama stručne javnosti, kao i reakcijama gledatelja, prije svega vrijedna kazališna predstava, dakle umjetnički čin. Poljska je dužna tragom svoje kazališne tradicije reći ne cenzuri i progonu umjetnika.

Oliver Frljić puno je puta surađivao s našim kazalištem, dvije godine ga je izuzetno hrabro vodio kao intendant, na našem repertoaru trenutno igraju njegove predstave „Naše nasilje i vaše nasilje“, te „Trilogija o hrvatskom fašizmu“, a uskoro obnavljamo i njegovu sada već kultnu predstavu „Turbofolk“. Podsjećamo da je Oliver Frljić jedan od sukreatora programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020, te voditelj kazališnog dijela programa, Flagshipa „Seasons of power” (Doba moći).

Vidimo se u Rijeci, svi ste dobrodošli.

Marin Blažević, intendant
Jelena Kovačić, ravnateljica Hrvatske drame
Nataša Antulov, dramaturginja Hrvatske drame