OVACIJE PUBLIKE ZA MAGIČNU BALETNU VEČER S 4 BOLERA

9. studenoga 2018.

Maša Kolar, Kristian Lever, Shota Inoue i Andonis Foniadakis koreografi su „4 bolera” kojima je očarana publika jedva dočekala početi pljeskati! Uslijedile su snažne ovacije, povici bravo! i osjećaj zadovoljstva.
Gledateljice i gledatelji rado su s nama podijeli dojmove:

„Ovo je toliko opsesivno, začaralo me i očaralo, sve u meni poskakuje i glazba ne prestaje odjekivati”, „Zabavno. Eklektično. Emotivno. Toplo. Duhovito. Dugo se nisam tako zabavio u kazalištu. U sat i pol dobio sam puno više nego što sat i pol može ponuditi. ‘Bolero’ Maše Kolar je sjajan, a Ravel na trampolinima nevjerojatan. Toliko seksipila u pokretu i kostimima, a prije svega pametan, sjajan spoj Ravela i trampolina. Tko je ikad bio na trampolinu, zna koliko je teško održati se na njemu a kamoli još i plesati, i to ovako! Sjajno! Večer mi je prošla u sekundi”, „Uzbudljivo i zabavno. Poželjela sam ustati i plesati”, „Sjajna večer. Za mene je ovo prava suvremena baletna trupa”, „Fenomenalan novi pogled na poznatu glazbu i poznate obrasce u koje guramo bolero, oduševljen sam”, „Najljepši je završni dio prvog ‘Bolera’ kada je plesača na sceni toliko da mi se čini da su oko njih ogledala, puna ih je scena” „Totalna pozitiva, baš je bilo lijepo i sretna sam što smo večeras bili ovdje”, „Prekrasno i dojmljivo, četiri potpuno različita dijela i svaki na svoj način originalan, nov i izvrstan”.

Koreografkinja prvog „Bolera” je Maša Kolar na skladbu „Bolero” Mauricea Ravela u elektroakustičkoj obradi Višeslava Laboša. Maja Marjančić, asistentica je koreografkinje I dramaturginja, dok je kostimografkinja Petra Pavičić koja potpisuje i scenografiju, a oblikovatelj svjetla Nuno Salsinha. U „Boleru” Maše Kolar plešu: Ksenija Krutova, Marta Voinea Čavrak, Tea Rušin, Maria del Mar Hernandez, Laura Orlić, Marta Kanazir, Nika Lilek, Anna Ponomareva, Cristina Lukanec, Irina Köteles, Anca Zgurić, Emanuel Amuchástegui, Andrei Köteles, Hugo Rodrigues, Daniele Romeo, Shota Inoue, Michele Pastorini, Ali Tabbouch, Svebor Zgurić i Tilman Patzak.

U drugom dijelu „Zid tišine” koreograf je Kristian Lever na „Bolero” Frédérica Chopina. Scenografkinja i kostimografkinja je Petra Pavičić, oblikovatelj svjetla je Nuno Salsinha, a pijanist je Juraj Marko Žerovnik. Plesali su Hugo Rodrigues, Svebor Zgurić, Shota Inoue, Ksenija Krutova, Marta Kanazir i Maria del Mar Hernandez.

Koreograf trećeg dijela “1/3” je Shota Inoue uz bolero Camillea Saint-Saënsa „El desdichado” („Nesretnik”). Kostimografkinja I scenografkinja je Petra Pavičić, svjetlo je oblikovao Nuno Salsinha. Pijanist je bio Juraj Marko Žerovnik, a španjolske stihove pjevale su zvijezde riječke Opere Anamarija Knego i Ivana Srbljan. Plesao je Michele Pastorini.

Andonis Foniadakis koreograf je četvrtog dijela na „Bolero” Mauricea Ravela, u koprodukciji s Apotsoma Dance Company iz Francuske. U autorskom je timu scenografkinja Petra Pavičić, te kostimograf Anastasios Sofroniou koji je u svojoj bogatoj karijeri surađivao s velikim modnim kućama kao što su Alexander McQueen i Diesel, s važnim svjetskim magazinima i fotografima, a surađivao je s poznatim suvremenim plesnim trupama i opernim kućama. Svjetlo je oblikova uno Salsinha. U Foniadakisovom „Boleru” plesali su Nika Lilek, Emanuel Amuchástegui, Ali Tabbouch, Michele Pastorini i Laura Orlić. „Bolero” u koreografiji Andonisa Foniadakisa, danas jednog od vodećih europskih koreografa, predstavljamo kao pretprogram Rijeke 2020, Europske prijestolnice kulture, i najavu cjelovečernjeg baleta Andonisa Foniadakisa na programu EPK i HNK u proljeće 2020. godine.

Reprize „4 bolera” su 10, 12, 13. i 16. studenoga 2018.

KRITIČKI GLAS je u subotu 10. studenoga nakon „4 bolera” u gledalištu „Zajca”. Prisustvujte, otvoreno komentirajte, podijelite dojmove s gošćama kritičarkama i ostalom publikom. Vježbajmo različitost kroz vježbanje kritičkog mišljenja!

Foto & Video galerija