PARTNERSKI SASTANAK ADESTE+ PROJEKTA U PORTUGALU

22. veljače 2020.

HNK Ivana pl. Zajca jedan je od šest umjetničkih partnera Europskog projekta razvoja publike Adeste+, uz Norrebro Teatre iz Kopenhagena, Teatro stabile iz Torina, Mercury Theatre iz Colchestera, Zaragoza Cultural iz Zaragoze te Gulbenikian fondacije iz Lisabona. Svi su umjetnički partneri na sastanku u Lisabonu od 17. do 21.2. predstavili svoje specifične prototipe programa razvoja publike koncipirane po istoj metodologiji, a u različitim okolnostima. Program Zajca u fokus postavlja međugeneracijsku komunikaciju publike (transfer motivacije) i temelji se na glavnim snagama kazališta: respektabilnoj tradiciji, širokom dosegu i ugledu među publikom, emocionalnoj povezanosti temeljenoj na dugogodišnjem sudjelovanju u radu kazališta (umjetnici, drugi kazališni djelatnici bivši i sadašnji, publika). Glavni cilj ovog prototipa jest iskoristiti te snage u povezivanju s publikom: staviti ih u funkciju, dati priliku umjetnicima, bivšim i sadašnjim djelatnicima i publici da podijele svoja znanja i uspomene iz kazališta i time doprinesu svom kazalištu.
Kreiran je program “Vremenska kapsula” u kojem u različitim segmentima različite osobe mogu doprinijeti: kroz video-intervjue o kazalištu u kojima sudjeluju i bivši i sadašnji djelatnici i publika, Večeri u vremenskoj kapsuli, tj. razgovori publike i umjetnika povodom aktualnih predstava, povezujućih ih s odgovarajućim predstavama iz prošlosti, uz izložbe i projekcije, digitalni sadržaj, tj. povezivanje arhive s aktualnim sadržajima i komunikacija o tome; dramski obilasci kazališta tijekom kojih umjetnici pričaju publici svoja osobna iskustva i anegdote i ispunjava se knjiga dojmova. Projekt je zaokružen idejom pospremanja prikupljenog sadržaja u vremensku kapsulu na čijoj izradi sudjeluju studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Ujedno se priprema velika međunarodna Ljetna škola i Europska konferencija Adeste+ u Rijeci kojoj su glavni organizatori, uz HNK Ivana pl. Zajca, Kultura nova iz Zagreba i Rijeka 2020, a očekuje se 500 sudionika. Ljetna škola i konferencija okupit će svjetske stručnjake iz područja razvoja publike i predstaviti prototipe umjetničkih partnera projekta Adeste+, te ostale partnere projekta iz sedam zemalja. Prijave za sudjelovanje su moguće do kraja veljače, a konferencija će se održati 21.-25.9.2020. u Rijeci.