PET JEZIKA “GORSKIH DIVOVA” NA SCENI GRADA RAZLIČITOSTI!

2. ožujka 2018.

Dugi pljesak oduševljenja zaorio se nacionalnim kazalištem u Rijeci za višejezičnu i višekulturalnu glumačku i autorsku ekipu predstave „I giganti della montagna” / „Gorski divovi”!

Na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci osim talijanskog jezika na koji je publika navikla, čulo ih se još četiri, s titlovima na talijanskom i hrvatskom jeziku. Slovenski jezik. Albanski jezik. Mađarski jezik. Njemački jezik. Rečenica po rečenica. U jednoj rečenici dva jezika. U monologu. U dijalogu. Nema manjine. Nema privida slobode, ona je zaista tu. Pa ni scena nije granica.
O tome je posvjedočila i publika: „Dio predstave između realnosti i sna je odličan”, „Predstava me oduševila, najviše glazba”, „Prava magellijevska predstava!”, „Divim se glumcima!”, „Mislim da je izvrsno pogođen tekst za projekt kao što je ovaj, koji u sebi sadrži brisanje granica o čemu mnogi sanjamo, a što ipak smatramo nemogućim. Neki izgube vjeru i odu izvan granica. A onda se u najljepšem obliku ostvari ovakva predstava na sceni grada različitosti”, „Igrati se, biti slobodni kao djeca, vjerovati. Snaga, strahovita snaga uz vjeru da je toliko toga moguće, sve to nosim sa sobom nakon ove predstave”, „Na početku je bilo teško pratiti. Ali kad sam navikao na višejezičnost – uživao sam! Zaista sam zadivljen kako je predstava ostvarena”, „ Predstava sa svojom idejom veća je od svijeta”, „Fascinirana sam, predstava me duboko ganula”.

Jedinstveni projekt zamišljen kao koprodukcija pet kazališta nacionalnih manjina, u koprodukciji Talijanske drame riječkog HNK s Njemačkim kazalištem grada Temišvara (Rumunjska), Slovenskim stalnim kazalištem u Trstu (Italija), Nacionalnom institucijom Albansko kazalište Skopje (Makedonija) i Mađarskim kazalištem Kosztolányi Dezső iz Subotice (Srbija), nastao je kao središnji dio programa „Ponovno otkrivanje Europe”, prvog projekta izravne suradnje HNK Ivana pl. Zajca i EPK 2020 te prvog projekta riječkog HNK sufinanciranog sredstvima Europske unije Kreativna Europa / Creative Europe.

Univerzalni jezik kazališne umjetnosti na sceni nacionalnog kazališta ostvaren je u predstavi „Gorski divovi” / „I giganti della montagna” posljednjeg djela nobelovca Luigija Pirandella, u režiji Paola Magellija, dramaturgiji Željke Udovičić Pleštine, na glazbu Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta, u scenografiji Aleksandre Ane Buković i Lorenza Bancija, kostimografiji Manuele Paladin Šabanović. Svjetlo je oblikovao Dalibor Fugošić, asistentica redatelja bila je Barbara Babačić, dokumentaristica Ivna Bruck, a aranžmane i notni zapis pomogao je napraviti Frano Đurović. U predstavi glume Valentina Banci, Mirko Soldano, Anikó Kiss, Giuseppe Nicodemo, Daniel Dan Malalan, Xhevdet Jashari, Mauro Malinverno, Boris Kučov, Fisnik Zeqiri, Doroteja Nadrah, Richard Hladik, Silvia Török i Ivna Bruck.

Predstava „I giganti della montagna” / „Gorski divovi” imat će reprize 3. ožujka u 18 sati, te 6, 7. i 8. ožujka u 19 i 30 sati. Svoj će veliki razigrani trampolin ekipa predstave povesti na put u Trst u Italiju, u Temišvar u Rumunjsku, u Suboticu u Srbiju i u Skopje u Makedoniju

CEC LOGO            epk-najnoviji-logo-90

Foto & Video galerija