PIJANIST STIPE BILIĆ RECITALOM OTVARA CIKLUS KOMORNIH KONCERATA U MRAMORNOJ DVORANI

20. listopada 2015.

Klavirskim recitalom mladog riječkog pijanista Stipe Bilića u četvrtak, 22. listopada 2015. u 20.00 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja počinje prva sezona ciklusa Komorni koncerti u Mramornoj dvorani u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca.

U prvom dijelu koncerta na programu su 6 bagatela op. 126 i potom Sonata br.7 u F-duru Ludwiga van Beethovena. Nakon stanke,  u drugom dijelu recitala publika će moći uživati u još jednoj Beethovenovoj sonati, Sonati br. 6 u F-duru te Sonati br. 2 u g-molu Roberta Schumanna.

Stipe Bilić rođen je u Rijeci 1992. godine gdje je i započeo svoje glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod prof. Rubena Dalibaltayana, a studij nastavio na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u razredu prof. Milane Chernyavske. Sudjelovao je na mnogim glasovirskim smotrama i natjecanjima u zemlji i inozemstvu na kojima je postigao zapažene rezultate. Na državnim je  natjecanjima pet puta osvajao prvu nagradu i to 2007, 2009. i 2013. kao solist, 2008. s glasovirskim triom, a 2012. s glasovirskim duom. Osvojio je prve nagrade i niz posebnih nagrada na pijanističkim natjecanjima: „Daleki akordi“ u Splitu, ,„Zlatko Grgošević“,  u Zagrebu, „Mladi virtuozi – etide i skale“,  u Zagrebu. Također je sudjelovao na nekoliko međunarodnih pijanističkih natjecanja u kategoriji do 35 godina gdje ostvaruje zapažene rezultate.  Polazio je majstorske tečajeve kod poznatih glasovirskih pedagoga kao što su Olga  Cinkoburova,  Arbo Valdma, Noel  Flores, Julia Gubajdullina Grigory Gruzman, Milana  Chernyavska i drugih. Pored  niza nastupa u Hrvatskoj, nastupao je u Italiji, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj,  Linchtensteinu,  Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Ukrajini.

Ciklus Komornih koncerta HNK Ivana pl. Zajca stavlja naglasak na riječke snage, od mladih  nada do već afirmiranih glazbenika. Ovo je ujedno i prilika za gledatelje da poslušaju iznimne soliste riječke Opere, Riječki komorni orkestar i nove nade riječke klasično-glazbene scene.