PODIZANJE “ČAROBNOG LUSTERA”

4. svibnja 2020.

Da je prva električna žarulja u Rijeci zasjala u, tada novoj, zgradi današnjeg HNK Ivana pl. Zajca, povijesna je činjenica poznata, vjerujemo, svima.

Međutim, nakon probe električnog osvjetljenja 1885. godine, uoči otvorenja Fellner-Helmerovog kazališnog zdanja u Rijeci, na rijetke i za ovu prigodu posebno birane prisutne uzvanike najveći je dojam, kako su kasnije pisale novine, ostavio veliki “čarobni luster” pristigao iz Beča.

Nakon što su zgotovljene štukature, dekoracije stropa i plastični ukrasi loža, postavljen je raskošni luster što ga je izradila tvrtka Hess Wolff et Co. U središtu stropa gledališta, okružen vijencem stropnih slika, maštovitih alegorijskih kompozicija Gustava i Ernsta Klimta te Franza Matcha, naročito u svom punom sjaju, oduzimao je dah, a nerijetko još i danas izaziva slične reakcije.

Zahvaljujući posebnom mehanizmu, luster se spušta sve do razine na kojoj se može očistiti, a žarulje zamijeniti. Tako je bilo i nedavno, prigodom obnavljanja trenutno zatvorene kazališne zgrade, kada je nastao i ovaj kratki snimak njegova ponovnog podizanja iz neuobičajene perspektive. Nama se toliko svidio da smo ga morali podijeliti s vama. Kako se vas dojmio?

 

Foto & Video galerija