“POTOMCI, DIVOVI, BOGOVI”: PRVA PREDSTAVA 5. ANSAMBLA RIJEČKOG ZAJCA

7. lipnja 2019.

Prva prezentacija jednogodišnjeg rada Petog ansambla riječkog HNK “Potomci, divovi, bogovi” svjetlo dana ugledat će u ponedjeljak, 10. lipnja u 19.30 na sceni „Zajca“ u sklopu 4. Festivala inkluzivne scene.

Riječ je o prvom javnom predstavljanju sudionika kreativnih radionica u okviru projekta Peti ansambl kojim će se scenski prikazati stupanj kreativnog razvoja i usvojenih kazališnih vještina potrebnih za rad na budućim umjetničkim produkcijama.

Ansambl je s radom počeo u proljeće 2018. godine, a čine ga učenici Centra za Odgoj i obrazovanje, mladi s autizmom, sa sindromom Down, nekoliko njihovih profesora, profesionalni glumci i glumice, dramaturginja, koreografkinja i ostali suradnici, ukupno preko tridesetak ljudi. Polaznici su u dobi od 15 do 25 godina, a tijekom jedne godine djelovanja ansambla prošli su brojne edukacije i radionice pod stručnim vodstvom. Iako formalno postoje mentori, oni nisu postojali u praksi. Mladi ljudi koji su pristupili ansamblu jednako su malo znali o kazališnim interesima svojih mentorica i mentora kao što su njihovi mentori i mentorice znali jako malo o njihovih kazališnim interesima.

Rezultat je bio zajednički jezik u kojem su jedni druge učili načinu bivanja zajedno i stvaranja umjetnosti, kao i u svakom ozbiljnom i posvećenom umjetničkom procesu.

Peti ansambl jedini je takav ansambl u Hrvatskoj unutar jedne institucije, a polaznici novog umjetničkog ansambla s posebnim potrebama nestrpljivo iščekuju svoju prvu premijeru.

Predstava “Potomci, divovi, bogovi” prilika je da se upoznate s ovim nevjerojatnim ansamblom, i uvertira u ono što nas očekuje sljedeće sezone kada će ansambl prolaziti kroz prvu pravu profesionalnu kazališnu produkciju.

Rad Petog ansambla zasniva se na tradiciji postdramskog kazališta budući da polaznici raspolažu različitim fizičkim i neurološkim sposobnostima. Predstava ne obrađuje posebnu temu već se bavi interesom polaznika za izvođenje te prikazuje rezultat zajedničkog rada, ljubavi prema umjetnosti i prijateljstvu.

Podsjećamo da je Peti ansambl projekt Grada Rijeke koji se provodi u partnerstvu s riječkim HNK i u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka te Udrugom Rijeka 21 – Udrugom osoba s Down sindromom. Projekt je financiran od Europskog socijalnog fonda iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a provodi se u sklopu poziva „Umjetnost i kultura za mlade” . Projekt je ujedno i dio velikog projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020., u sklopu programskog pravca „Kuhinja“.