PREDAVANJE „KAZALIŠNE STROPNE SLIKE BRAĆE KLIMT“ DR. IRENE KRAŠEVAC

15. ožujka 2016.

U petak, 18. ožujka 2016. u 12,30 sati Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke organizira predavanje Kazališne stropne slike braće Klimt. Predavanje će održati dr.sc. Irena Kraševac u foyeru kazališta, uz obilazak zgrade nakon predavanja.
Riječ je o slikama na stropu u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, koje su krajem 19. stoljeća naručene i dopremljene iz Beča. Slike su djela tada mladih slikara Franza Matscha te Ernsta i Gustava Klimta. Bili su osnivači Umjetničkog društva (Künstler-Compagnie), a afirmirali su se upravo kao dekorateri kazališta projektiranih u bečkom arhitektonskom atelieru Fellner i Helmer čije je djelo i riječko kazalište.
Alegorijske stropne slike u riječkom kazalištu: Ratna glazba, Koncertna glazba i Religiozna glazba mladog Gustava Klimta jedina su njegova djela u Hrvatskoj, a prethodila su znamenitom osliku Gustava Klimta u bečkom Burgtheateru.
Središnja tema predavanja je posvećena djelu Gustava Klimta (1862-1918.), jednom od predvodnika Bečke secesije, čije je djelo danas čvrsto utkano u austrijski kulturni identitet.
Predavačica dr.sc. Irena Kraševac je povjesničarka umjetnosti zaposlena na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, a članci posvećeni riječkim kazalištnim slikama Franza Matscha i Gustava Klimta objavljeni su u Radovima Instituta za povijest umjetnosti (2012. i 2013.) i u austrijskom stručno-znanstvenom časopisu Mitteilungen der Gesellschaft für vergleichende Kunstforschung (2015).
Predavanje i vodstvo besplatno je i namijenjeno zainteresiranoj publici.

Foto & Video galerija