„PREDSJEDNICE” KATARINA BISTROVIĆ DARVAŠ, OLIVERA BALJAK I TANJA SMOJE DOLAZE NA LJETO U PRIJESTOLNICI

9. srpnja 2018.

Crna komedija „Predsjednice” u sklopu Ljeta u prijestolnici 10. srpnja u 21:30 sati bit će izvedena u dvorištu OŠ „Nikola Tesla”!

Duhovite rasprave o individualnim i obiteljskim problemima uokvirene opscenim fantazijama već su oduševile i nasmijale publiku u HNK Ivana pl. Zajca, a sada predstava dolazi pod zvijezde ljetnog riječkog neba!

Redateljica predstave je Bojana Lazić, dramaturginja je Olga Dimitrijević, a u ulogama „Predsjednica”, odnosno Mariedl, Grete i Erne, vrhunske su glumice: Katarina Bistrović Darvaš, Olivera Baljak i Tanja Smoje.

„Predsjednice” („Die Präsidentinnen”) su prvi dramski komad najvećeg punkera među piscima i najkontroverznijeg austrijskog dramatičara Wernera Schwaba (1958 – 1994). U vrlo kratkom razdoblju stvaranja napisao je čak šesnaest drama. Dobitnik je brojnih uglednih nagrada i priznanja.

„Werner Schwab je danas klasik austrijske literature i teatra njemačkog govornog područja. Erna, Greta i Mariedl su, najjednostavnije rečeno, predsjednice malih građanskih života, društvenog licemjerja i potisnutih nagona”, kazala je redateljica predstave Bojana Lazić.

U „Predsjednicama” Schwab opisuje jedan mračan i okrutan, ali i urnebesno zabavan svijet. Uvjerit ćete se i sami u crnohumornu oštrinu njegovih likova. „Sve je smiješno kada čovjek razmišlja o životu”, „Čovjek mora biti sposoban nositi se sa svijetom kakav jest”, tvrdio je Schwab.

Ove godine obilježava se 60. obljetnica njegova rođenja. Projekt je podržao i Austrijski kulturni forum.

Autorski tim „Predsjednica” čine redateljica Bojana Lazić i dramaturginja Olga Dimitrijević koje su i adaptirale tekst prema prijevodu Seada Muhamedagića. Autor glazbe je Vladimir Pejković, scenografkinja je Zorana Petrov, kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, suradnik za scenski pokret je Damjan Kecojević, oblikovatelj svjetla je Boris Blidar.

Predstava traje oko jedan sat i trideset minuta, izvodi se bez pauze.