PREDSTAVA KOJA NA PUT ZOVE SVE GENERACIJE, A POSEBNO ONE „ZAROBLJENE“ U VIRTUALNOM SVIJETU

8. veljače 2017.

Predstava redatelja Matjaža Pograjca prema pustolovnom romanu „Put oko svijeta u osamdeset dana” Julesa Vernea premijerno će zaigrati na pozornici HKD-a na Sušaku u subotu 11. veljače 2017. u 19:30 sati. Iako je to prva premijera „kazališta za mlade” Hrvatske drame, ona svojom kreativnošću, maštom i ljubavlju itekako prelazi i ukida granice godišta i generacija! Jednostavno – predstava za svih.

Intendant Marin Blažević istaknuo je kako se vrlo jasno sjeća rada Matjaža Pograjca, jednog od redatelja slovenske avangarde na Eurokazu devedestih, te kako je s dobrim razlogom upravo on izabran ostvariti jednu od najzahtjevnijih produkcija u Kazalištu, a to je ona za mlade. „Osim edukativnih funkcija, važno je ostvariti maksimalne standarde, predstaviti promišljenu, elaboriranu kazališnu estetiku, zbog čega je Matjaž Pograjc najbolji odabir za takav projekt.”

Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić kazala je kako je konačno došlo vrijeme za premijeru predstave namijenjenu u prvom redu izuzetno važnoj publici, onoj mladoj, za koju se priželjkuje da bude sadašnja, ali i da postane i ostane buduća kazališna publika. „Samim time, odgovornost je veća, jer kako je Stanislavski rekao: Između kazališta za djecu i mlade i kazališta za odrasle nema neke bitne razlike, osim što kazalište za djecu i mlade mora biti bolje. Pogotovo danas, kada u svijetu mladih, kazalište ima prilično veliku konkurenciju u internetu, TV-u i kinu.” Kovačić je nastavila kako su Pograjc i njegova izuzetna autorska ekipa idealan odabir jer će pokazati da kazalište može inkorporirati i prisvojiti nove medije i konstituirati ih kao vlastita sredstva, ali i da kazalište ne može postojati bez sjajne glumačke ekipe koja je u ovoj predstavi zaista spremna na sve. „Pred njih su stavljeni vrlo zahtjevni i izvedbeni i glumački zadaci. Oni će nas povesti na sasvim specifično putovanje u kojem će podsjetiti na ljepotu putovanja, na vrijeme koje nam je potrebno i kilometre koje trebamo prijeći ako zaista želimo putovati. Podsjetit će nas i koliko je važno svaki dan prelaziti granice, kako one geografske, tako i one naše vlastite koje smo si tko zna kada i tko zna zašto sami postavili”, zaključila je ravnateljica Hrvatske drame.

Matjaž Pograjc istaknuti je slovenski redatelj koji prvi put režira u Hrvatskoj. S riječke pozornice pamtimo gostovanje njegove nagrađivane predstave „Fragile!” prema drami Tene Štivičić. Pri prevođenju izazova romana u kazališni jezik, smatra da ništa nije nemoguće uz takve hrvatske glumce koji daju sve od sebe i rade sa srcem. Koreograf Branko Potočan nastavio je s pohvalama glumačkoj ekipi koja je prihvatila sve zadatke i izazove, „vidjet će se koliko različitih pojedinaca zajedničkom energijom rade čuda.”

Glumica Sabina Salamon kao olakšavajuće je okolnosti rada na predstavi istaknula jasnu ideju spremnog redatelja i autorske ekipe, te mlade, višestruko talentirane i predane glumce uz koje je teško ne zaigrati se. Kazala je također: „Nadam se da će ta energija dotaknuti i mlade koji su nam pobjegli u virtualni svijet, nadam se da će se vratiti u kazalište gdje je itekako moguće pobjeći iz stvarnosti na najljepši mogući način.“

Anastazija Balaž dotakla se zanimljivih projekcija i animacija koje će se događati uživo pred publikom!„Puno pustolovina iz romana preneseno je uz pomoć tehnologije na pozornicu, a mi svojom izvedbom obogaćujemo tehničku doslovnost”, zaključila je.

Jules Verne (1828 – 1905) autor je više od šezdeset knjiga, desetaka drama, kratkih priča i libreta.  Stvorio je stotine nezaboravnih likova, ali i „najavio“  bezbroj inovacija godinama prije, uključujući i podmornice, letove, putovanja u svemir, i istraživanja u dubokom moru. Ta su se djela iz mašte, s inovacijama i izumima, pojavila u brojnim izvedbenim oblicima, na filmovima i pozornicama. Unatoč tome što je tehnologija odavno ostvarila sve što je Verne predvidio, ono što već 144 godine ostaje važno nisu novac, avantura, vjerne sluge ili pijuckanje s visokim društvom. Ljubav je ta koja čini ovo djelo važnim kroz prošla i buduća stoljeća. Prenose nam to sada u Rijeci Phileas Fogg, Jean Passepartout, detektivka Fix, Aouda i svi koji im se na putovanju pridružuju! Na „Putu oko svijeta u osamdeset dana”, prema prijevodu Maje Ožegović, radili su redatelj Matjaž Pograjc, autorica adaptacije i dramaturginja Blažka Müller Pograjc, skladatelj Davor Herceg, autor songova Nikola Nedić, scenograf i oblikovatelj svjetla Tomaž Štrucl, lutke i makete osmislile su Barbara Stupica i Barbara Bulatović, kostimografkinja je Sandra Dekanić, koreograf Branko Potočan, oblikovatelj videa Luka Dekleva, asistent redatelja Edo Kalebić, a voditelj videa je Gregor Bogdanović. Igraju Jurica Marčec, Jerko Marčić, Anastazija Balaž, Nika Ivančić, Sabina Salamon i Jelena Lopatić u alternaciji, te Nikola Nedić. Predstava se izvodi bez pauze i traje oko jedan sat i petnaest minuta.

Na premijeri 11. veljače te na reprizama u HKD-u na Sušaku svakog dana od 13. do 18. veljače možete proputovati svijet i to u manje od osamdeset dana!

Zahvaljujući partneru projekta, tvrtki Storck, publika će se moći počastiti bombonima Mamba poznatih svježih, voćnih okusa što ih vole i djeca i odrasli.

PARTNER PROJEKTA

mambo-logo-web

Foto & Video galerija