BACH, BEETHOVEN, BRAHMS u Beču

Dirigent:
Solistica:
Koncertni majstor:
Riječki simfonijski orkestar

12. listopada 2022.

Od Londona do Los Angelesa, od Toronta do Tokija – jedna od najvećih pijanističkih dama svijeta na europskoj je turneji i dolazi u Rijeku na pozornicu „Zajca” kako bi svoje virtuozne glazbene pejzaže podijelila s riječkom publikom! Upečatljivi Beethovenov Četvrti koncert u kojem su pijanistica i glazbenici orkestra suputnici u dijalogu, a ne tek pratnja, izvest će uz Fialkowvsku Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem šefa dirigenta Valentina Egela. Londonski The Evening Standard piše: „Ako imate prilike čuti je uživo, otkažite sve drugo”.

Prije Beethovena, Riječki simfonijski orkestar izvest će Bachovu šestoglasnu fugu br. dva u Webernovoj orkestraciji. Bez naznaka koji bi instrumenti uopće izvodili djelo, tada inovativna, veličanstvena fuga Ricercar (tražiti) je nastala na poticaj pruskog kralja Fridrika Velikog koji je od Bacha zatražio razradu kraljeve teme odsvirane na jednom od prvih klavira ikad napravljenih.

Koncertna večer završit će uz melankoličnu i katarzičnu Brahmsovu Četvrtu simfoniju. Dubina skladateljeve učenosti i iskustva skupljenih tijekom čitave karijere ocrtavaju se u punoj snazi u ovoj njegovoj posljednjoj simfoniji.

Janina Fialkowska poznata je kanadska pijanistica poljskog podrijetla koja, kako piše Frankfurter Allgemeine, „već pedeset godina očarava publiku i kritiku diljem svijeta. Hvaljena je zbog svog glazbenog integriteta, osvježavajućeg, prirodnog pristupa i jedinstvenog zvuka klavira čime je postala jedna od Grandes Dames pijanistica”. Nakon što je tijekom obrazovanja iskusila najbolje od francuske i ruske pijanističke tradicije, njezina karijera započinje 1974. kada je legendarni Arthur Rubinstein postao njezin mentor. Prozvao ju je tada „rođenom tumačiteljicom Chopina”. Od tada je nastupala na turnejama s vodećim svjetskim orkestrima pod dirigentskim palicama najvažnijih dirigenata svijeta, dobitnica je niza posebnih priznanja, kao i onih za velika postignuća u klasičnoj glazbi, ima tri počasna doktorata, bila je članica žirija na nekim od najprestižnijih svjetskih pijanističkih natjecanja. Glazbu smatra važnom koliko i kisik. I dalje nastupa, i dalje očarava publiku diljem svijeta na svojim turnejama.

 

Program:

Johann Sebastian Bach / Anton Webern: Ricercar (šestoglasna fuga br. 2 iz „Glazbene žrtve”)

Ludwig van Beethoven: Četvrti koncert za klavir i orkestar u G-duru, op. 58
1. Allegro moderato
2. Andante con moto
3. Rondo. Vivace

Johannes Brahms: Četvrta simfonija u e-molu, op. 98
1. Allegro non troppo
2. Andante moderato
3. Allegro giocoso
4. Allegro energico e passionato

 

Koncert traje oko dva sata i izvodi se s jednom pauzom.

Foto & Video galerija

 

Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra