ETER NAD BERLINOM
Pavlica Bajsić Brazzoduro

Koprodukcija Ballhaus Ost, Berlin i Multimedijalna koliba, Zagreb
Glume:
Andreas Nickl / Artemis Chalkidou / Ivana Rushaidat / Dino Brazzoduro / Matija Antolić

ETER NAD BERLINOM naziv je novog kazališnog projekta o radiju Pavlice Bajsić Brazzoduro koji je premijerno izveden u veljači 2016-e u berlinskom kazalištu Ballhaus Ost u koprodukciji s Multimedijalnom kolibom iz Zagreba.

Radi se naime o novoj, berlinskoj verziji popularne zagrebačke predstave „HOERSPIEL”- mala igra za slušanje (i gledanje) koja u Hrvatskoj igra već 3 godine. Projekti kao što su HOERSPIEL i ETER NAD BERLINOM dio su autoričine šire ideje odnosno hommagea stoljeću radija u kojem se „mali ljudi iz radio-kutije” izvode pred svjetla reflektora i publici otkrivaju skrivene radijske mehanizme, lokalne radijske povijesti, kao i autentičnu, zaboravljenu, umjetničku snagu ovog medija.

U predstavi njemački glumci izvode i djela Zvonimira Bajsića, autoričinog pokojnog oca koji je i u njemačkom radijskom eteru bio cijenjeni i nagrađivani autor 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Radi se o “Slikama iz života jednog radio-dramaturga”, njegovoj posljednjoj radio-drami te o ulomku iz “Praškog proljeća 84.”, njegovom posljednjem “fičeru”, odnosno dokumentarnoj radio-drami koja je izvorno nastala u produkciji Sender Freies Berlina (Radio Slobodni Berlin).  Oba naslova slove kao svojevrsni autorski i ljudski testamenti u kojima Zvonimir Bajsić izlaže svoju preokupaciju tišinom, te hrabrost pojedinca kao temelj svake kulture.

Zagrebački glazbenici zasjali su u punom sjaju u ETERU NAD BERLINOM, Ivana Rushaidat kao Marlene Dietrich u “Das ist Berlin”, Matija Antolić kao Ivo Robić, starijoj generaciji njemačke publike poznatiji  kao Mr. Morgen u izvedbi “Fremde in der Nacht”, te Dino Brazzoduro u odi “Malom radiju”, to je intimna Brechtova pjesma izbjeglice koji sa sobom vuče tranzistor i moli ga da nikada ne zanijemi i nastavi mu prenositi glasove njegovih neprijatelja.

Berlinska kazališna kritičarka  Gesche Mirjam Beyer  o ETERU IZNAD BERLINA zapisala je slijedeće: “U projektu Bajsić Brazzoduro ostaje lebdjeti neizgovoreno ali sveprisutno pitanje, što se to skriva iza današnje medijske buke, nešto protiv čega smo svi ostali nijemi. Možda je to ta šutnja, koja nam u predstavi cijelo vrijeme treperi pred očima i zavjerenički šapuće u uho, čak i nakon što se svjetla pozornice ugase.”

Foto & Video galerija