Komorni koncerti u "Zajcu"

ČAK 21 KONCERT U NOVOJ SEZONI

Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca najveći je ansambl riječkog Kazališta o čijoj vrijednosti najbolje govori činjenica da je u samo dvije godine razina muziciranja do te mjere porasla, uvelike zahvaljujući i glavnom gostu-dirigentu Villeu Matvejeffu, da danas njegovi članovi mogu suvereno prezentirati riječkoj publici neka od najzahtjevnijih djela simfonijske, operne i oratorijske literature različitih razdoblja, od baroka, preko klasike i romantizma do modernizma, pa i suvremene glazbe. Uostalom, Opera riječkog HNK upravo je zbog svojeg orkestra pozvana snimiti čak pet CD-a za internacionalne diskografske brendove, CPO (Classic Produktion Osnabrück) i Universal Music, što je uspjeh bez usporedbe u povijesti hrvatskih opernih ansambala i orkestara. Od lipnja 2016. do rujna 2017. orkestar Opere HNK u Rijeci snimit će kompletne opere: Ero s onoga svijeta, Il Ritorno del Marinaio (Franz von Suppé), Faust (Charles Gounod), Mefistofele (Arrigo Boito); te Koncert za violinu i orkestar i 3. koncert za klavir i orkestar Borisa Papandopula.

Za riječku publiku projekti snimanja CD-a za internacionalne diskografske kuće otvaraju donedavno nezamislivu priliku promotivnih koncerata u kojima nastupaju vrhunski solisti koje ne bismo mogli ugostiti u Rijeci u bilo kojem drugom aranžmanu. U nadolazećoj koncertnoj sezoni na programu su čak tri takva koncerta. Najprije, 16. studenog, super-gala Faust s listom gostujućih solista kakvu na plakatima riječke Opere još niste mogli vidjeti (Carlo Colombara, Lucio Gallo, Marjukka Tepponen, Aljaž Farasin, Diana Haller, Waltteri Torikka). Potom rezervirajte vikend 24. i 25. veljače za dva promotivna koncerta u nizu, kada ćemo izvoditi Papandopulov 3. koncert za klavir i orkestar, a dan poslije Koncert za violinu i orkestar, s pijanistom Oliverom Triendlom i violinistom Dan Zhuom, oba puta s Villeom Matvejeffom za dirigentskim pultom i Šostakovičevom 5. simfonijom kao grandioznim, a u izričaju i stavu ambivalentnim, parodičnim, finalom koncertne večeri.

Usto, orkestar Opere izvesti će tri najpoznatije Beethovenove simfonije (3, 5. i 9), Straussove Metamorfoze, Vivaldijev Magnificat i Gloriu te, naravno prvi put u Rijeci, zagonetnu operu Król Roger Karola Szymanowskog, koju ćemo najprije predstaviti koncertno, a jednom u budućnosti, nadajmo se, i scenski. Od praizvedbe kompozicije mladog riječkog skladatelja Jurja Marka Žerovnika Ištipana hartija, prema zbirci pjesama Janka Polića Kamova skladanoj upravo za Operu HNK Ivana pl. Zajca, do recitala Španjolske strasti Diane Haller, naše redovite gošće – to su rasponi nove koncertne sezone. A da još nismo najavili ni pola programa! Pa dodajmo:

Ville Matvejeff, dakle, kao glavni gost-dirigent nastavlja suradnju s orkestrom i Operom „Zajca” još najmanje jednu sezonu i odvodi nas u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog gdje ćemo otvoriti prestižni ciklus Arioso, a potom s već spomenutom „A-klasom” solista i u Rijeci koncertno izvesti Gounodova Fausta, netom prije snimljenog za diskografsku kompaniju Universal Music. Programi Božićnog koncerta zbora i Novogodišnjeg koncerta orkestra riječke Opere navest će vas da ih zavolite još više. Ciklus komornih koncerata u novom prostoru, na velikoj pozornici, u akustičkoj školjci arhitekta Idisa Turata, nikada nije bio opsežniji i raznolikiji. Ne propustite čak deset koncerata i niz izvanrednih solista, od Diane Ćiković Grubišić i Gorana Filipeca do Marca Grazianija i Petra Kovačića; od obljetnice Riječkog komornog orkestra do novog „Ad hoc” ansambla solista našeg orkestra; od Galaktičkih koncerata Zorana Novačića do koncerta posvećenog Jamesu Joyceu – klasično –  glazbena Rijeka već je Europska prijestolnica kulture!

Marin Blažević, v.d. intendanta

SUOMI 100 predstavlja: RECITAL OSSI TANNER - mladi finski talent odaje počast starim majstorima
koncert i promocija albuma Paganini Studies (Naxos Records, 2016) dobitnika Grand Prix du Disque društva Ferenc Liszt iz Budimpešte
glazbeni rariteti iz baroknog razdoblja
Komorni sastav orkestra riječke Opere
Recital Marca Grazianija (violina) i Danijela Detonija (klavir)
Recital Metoda Sironića (flauta) i Jelene Tihomirović (klavir)