RIJEČKE LJETNE NOĆI 2017.
od 30. lipnja  do 21. srpnja 2017.
VRIJEME JE ZA ODLUKE!

Naslov ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći ne može biti izravnija poruka. Dvostruka.

Poruka da je HNK Ivana pl. Zajca spremno za bilo koju odluku o budućnosti Festivala osim one koja bi dovela do njegova ukidanja, dakle da vidi nove perspektive i ima konkretne prijedloge.

I poruka svima uključenima u financiranje Festivala da se moraju pridružiti raspravi, odlučiti i preuzeti svoj dio odgovornosti za budućnost Riječkih ljetnih noći.

U protekle dvije godine testirali smo model programskog i organizacijskog širenja Festivala te surađivali sa svim ustanovama u kulturi Grada Rijeke i mnogima u Primorsko-goranskoj županiji. Trajna i ravnopravna suradnja uspostavljena je, paradoksalno, jedino s Festivalom Opatija. Treću godinu zaredom na opatijskoj Ljetnoj pozornici realizirat ćemo najambiciozniji projekt Riječkih ljetnih noći, ovoga ljeta obljetničku Aidu. Prošle godine bili smo već dogovorili razmjenu gostovanja s Osorskim glazbenim večerima (zadržimo se u okvirima županije), a onda je bivši ministar, čijim imenom nećemo kvariti ovaj uvod, minirao suradnju.

S druge strane, podrška nadležnih za financiranje programa Riječkih ljetnih noći nikada nije bila na nižim granama. Jasno nam je, međutim, da bi uvodnik u program ljetnog Festivala koji govori o konceptu i modelu, organizaciji i financiranju, u startu dotukao volju gledatelja kojima je tijekom srpnja birati između plaže ili zabavljačko-pučkih priredbi u okolici Rijeke i Festivala koji se uporno odbija pokoriti razbibrizi te vjeruje da umjetnost i u ljetnim mjesecima mora imati svoj – lukobran. Stoga ćemo se odluci o budućnosti Riječkih ljetnih noći posvetiti na tematskoj sjednici popularnog Kazališnog sabora, otvorenoj za sve zainteresirane i nadležne. Zakazujemo ju za 6. srpnja.

U međuvremenu, za vjernu i novu publiku ljetnog Festivala riječkog narodnog kazališta pripremili smo raznolik program u kojem gledateljice i gledatelji svih generacija, sklonosti i očekivanja mogu pronaći ponešto, ali ne usputno. Vrijeme za odluke je i pred našom publikom. Izvolite, stoga: od komedije do tragedije, od klasičnog do modernog, od kazališta za djecu do onoga zabranjenog za mlađe od 18 godina, od plesnih sola do opernog spektakla, ili, da više ne duljim – od Turbofolka do Aide. To je HNK Ivana pl. Zajca. To su naše Riječke ljetne noći.

Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca

RLJN-sponzori-web