GOSTOVANJE KAZALIŠTA ŽAR PTICA “DRUŽBA PERE KVRŽICE”
Mato Lovrak

Dramatizacija i režija:
Asistentica redatelja i koreografkinja:
Sandra Banić Naumovski
Scenografi:
Leo Vukelić / Iva Matija Bitanga
Kostimografkinja:
Sandra Dekanić
Kompozitor:
Damir Šimunović
Autor songova:
Oblikovatelj svjetla:
Goran Jurković
Osobe:
Zoran Pribičević / Ante Krstulović / Sven Madžarević / Tomislav Krstanović / Andrej Dojkić / Bruno Kontrec / Drago Utješanović / Berislav Tomičić / Gorana Marin / Amanda Prenkaj

Kako za današnje klince i klinceze igrati “Družbu Pere Kvržice”? Kako im objasniti što su to sloga i nesebičnost, te da kruh ne raste na policama supermarketa? Kako oživjeti jedno prošlo vrijeme u kojem su djeca čuvala krave u današnjem vremenu kad većina djece nikada uživo nisu vidjela kravu?

Iz današnje perspektive, egzotični svijet romana “Družba Pere Kvržice” aktualan je jer govori o vrijednostima o kojima najmlađi naraštaj danas gotovo ništa ne zna. Nasuprot svijetu odraslih u kojem vladaju nesloga, pohlepa i uski osobni interesi, Pero i družba se stavljaju u službu općeg dobra. Oni, bez ikakve naknade, popravljaju stari zapušteni mlin.

Njihov poduhvat postaje jedna vrsta utopijskog projekta, ogledni uzorak jednog boljeg, nesebičnijeg svijeta. Oni rade ono što odrasli nisu sposobni napraviti.

Ova predstava nastala je kao pokušaj da se upravo te vrijednosti Lovrakovog djela stave u prvi plan. Ona razvija kazlišni jezik koji je brz i blizak senzibilitetu današnje djece. Bez idealiziranja svijeta u kojem žive, ali i njihove male zajednice, “Družba Pere Kvržice” na kraju pokazuje da je zajedničkim naporom, solidarnošću i spremnošću na različite poteškoće moguće, barem i kratkoročno, izgraditi nešto bolje od onog u čemu živimo.

U predstavi se, uz samog Peru i družbu, kao lik pojavljuje i Mlin koji nas vodi kroz najvažnije epizode njihove avanture. Zahvaljujući njegovim komentarima i prepričavanju, Lovrakov svijet postaje prepoznatljiv i današnjim klincima i klincezima. Nestale su krave, čuvanje kojih je junacima “Družbe” bila najnormalnija stvar. Nestala je vidra koju je Pero ulovio i prodajom njenog krzna zaradio potrebne novce za dovršenje obnove mlina. Sam Mlin će nam morati objasniti što je to bunar i da se voda nije oduvijek kupovala u bočicama. Ali uz sve to na površini drugačije, osnovna ideja – zajedništo i solidarnost kao preduvjeti da se stvori jedan bolji svijet – je tu.

Oliver Frljić

Za školsku dob 7+

Predstava traje 50 minuta i izvodi se bez pauze.