JESEN SA JEANOM SIBELIUSOM


10.10.2015. u 20 sati

Gostovanje povodom 150. obljetnice rođenja Jeana Sibeliusa, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Finske u RH

ZBOR DOMINANTE iz Finske

Dominante je jedan od najpoznatijih mješovitih zborova u Finskoj. Osnovan 1975. godine kao studentski zbor Tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Helsinkiju, i dan danas članovi zbora su većinom studenti Aalto sveučilišta, Sveučilišta u Helsinkiju i Sibelius akademije.

Od 1981. godine dirigent zbora Dominante je g. Seppo Murto. Tijekom tri desetljeća pod njegovim vodstvom  Dominante je postao traženi zbor u Finskoj, zahvaljujući raznolikom repertoaru u rasponu od tradicionalne do suvremene zborske glazbe te do glazbe iz mjuzikla do orkestralnih djela. Pojedinačne vokalne instrukcije koje provode profesionalni vokalni instruktori zbora Dominante također su vrlo važne u oblikovanju jedinstvenog zvuka zbora.

U skorije vrijeme,  zbor Dominante surađivao je  među ostalima s Finskom nacionalnom operom, simfonijskim orkestrom Finskog radija, Helsinškom filharmonijom, Tapiola Sinfonietta, te Lahti simfonijskim orkestrom s dirigentima kao što su Jukka-Pekka Saraste, Leif Segerstam i Helmuth Rilling. U kolovozu 2007. zbor Dominante nastupio je u Royal Albert Hallu u Londonu, zajedno s Lahti simfonijskim orkestrom i Osmom Vänskäom u sklopu BBC Proms festivala. U 2012. godini Dominante je sudjelovao u Arts festivalu u Hong Kong.

ambasada    MojPosao

nokia-logo   Patria_logo

Fiskars_logo

valmet_logo

kone