KAZALIŠNI SABOR – ZAŠTO SU SAMO NEKA RADNA MJESTA ŽENSKOG RODA?

Ovaj Kazališni sabor održavamo u suradnji s Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a sjednicu će  voditi Brigita Miloš iz Centra za ženske studije u Rijeci te intendant riječkog HNK Marin Blažević.

Neka istraživanja kažu da jezik kao najefikasnije i najmoćnije sredstvo komunikacije nije (bio) rodno neutralan. Štoviše, u njegovim se slojevima kriju duboko usađene nejednakosti muškog i ženskog, sedimenti otvorene ili prikrivene mizoginije, seksizam. Jezik je, nadalje, učinkovito sredstvo društvenih intervencija, on je i medij u kojem se ogledaju društvene promjene. Možemo li u tom smislu, govoriti danas o “ženskom jeziku” i na koji način? Postoji li “muški jezik” ili samo jezik? Kako da mislimo pojam govornice te jesmo li drage, dragi ili dragei?

Osim o jeziku na saboru će se raspravljati i o ženskim likovima u projektima HNK Ivana pl. Zajca, poput onih u dramskoj predstavi „Jesenja sonata i „Gostioničarka Mirandolina“ ili onih u operi „Giulio Cesare in Egitto“ i „Otello“ te  zastupljenosti žena u umjetničkom radu.