KOLOVOZ U OKRUGU OSAGE
Tracy Letts

obiteljska drama
Redateljica:
Slađana Kilibarda
Prevoditelj:
Tomislav Kuzmanović
Scenografkinja:
Valentina Crnković
Kostimografkinja:
Marita Ćopo
Autori glazbe / musiche:
Pavle Miholjević i Jura Ferina
Dramaturški suradnik:
Dubravko Mihanović
Suradnica za govor:
Ivana Buljan Legati
Suradnica za scenski pokret:
Irma Omerzo
Oblikovanje svjetla:
Zdravko Stolnik
Fotografije:
Jasenko Rasol
Vizualni identitet predstave:
Vanja Cuculić / Studio Cuculić
Igraju:
Beverly Weston: Zoran Gogić
Violet Weston: Anja Šovagović Despot
Barbara Weston Fordham: Bojana Gregorić Vejzović
Bill Fordham: Janko Rakoš
Jean Fordham: Anja Đurinović
Ivy Weston: Antonija Stanišić Šperanda
Karen Weston: Nela Kocsis
Mattie Fae Aiken: Jelena Miholjević
Charlie Aiken: Darko Milas
Mali Charles: Hrvoje Klobučar
Johnna Monevata: Lukrecija Tudor
Steve Heidebrecht: Ranko Zidarić
Šerif Deon Gilbeau: Đorđe Kukuljica
Inspicijentica:
Snježana Majdak

Gostovanje Gradskog dramskog kazališta „Gavella"

Gostovanje Gradskog dramskog kazališta „Gavella”

Dobitnik Pulitzerove nagrade, tekst Tracyja Lettsa proglašen je “najuzbudljivijom novom dramom koju je Broadway vidio posljednjih godina”, kao i “zapanjujućom kreacijom” koja može stajati uz bok “velikim američkim obiteljskim dramama”. Bombastičnosti skloni tamošnji kritičari ovaj put, možda, i nisu pretjerali, jer “Kolovoz u okrugu Osage” doista je nešto što se u suvremenom dramskom pismu ne susreće često: čvrsto oblikovan komad što O’Neilla združuje s humorom, cinično duhovit i potresno tužan, smješten u međuprostor između (crne) komedije i melodrame, izvrsno napisanih, “sočnih” likova kakve bi svaki glumac poželio igrati. Nježnost i okrutnost kod Lettsa lice su i naličje prisnosti, a nezaboravni karakteri nižu se pred nama kao na traci, okupani neurozama, alkoholom, tabletama, histerijom, izgubljenošću, željom za bijegom… “Život je vrlo dug.”, citat T. S. Eliota, tek je odškrinut prozor u disfukcionalnost jedne obitelji, gdje su žene one koje se bore, a muškarci su “slabiji spol”. U režiji Slađane Kilibarde, “Kolovoz u okrugu Osage” ponajprije bi trebao biti priča o tome što smo (si) sve spremni učiniti kad ne znamo kako voljeti…

Predstava traje 3 sata.

“Gavella” zaista ima podjelu za ovu predstavu i to u svakom trenutku pokazuje u tolikoj mjeri da je sama predstava prijelomna u nekim karijerama, dok drugima tek potvrđuje značaj, kako prošli tako i budući. (…) “Kolovoz u okrugu Osage” velik je komad dramskog kazališta koji zaslužuje i prvi i drugi pogled.”

Igor Ružić, Kulturpunkt.hr

“Hrvatske glumice odveć rijetko imaju prilike odigrati takav dijapazon očaja i ranjivosti kakav u “Kolovozu” igra Anja Šovagović Despot. (…) Šovagović Despot igra osvetnicu. Prekaljenu borkinju. I mater familias i furiju. (…) Najteže mrvljenje vlastitog identiteta izvanredno stupnjevano, energetski precizno i s punim tragičkim intenzitetom igra Bojana Gregorić Vejzović kao Violetina kći Barbara: glumica sve nekonvencijalnija i sigurnija u glumačkim rizicima na koje se odvažuje.”

Nataša Govedić, Novi list

Foto & Video galerija