LALO, BRUCKNER

Dirigent:
Solist:
solo-violončelist Berlinske filharmonije: Bruno Delepelaire
Riječki simfonijski orkestar

OTVARANJE KONCERTNE SEZONE

 

S prvim violončelistom Berlinske filharmonije zatvorena je protekla sezona, a na valu i vašeg i njegovog oduševljenja, Bruno Delepelaire vraća se u riječko kazalište otvoriti novu koncertnu sezonu 2022./2023.!

Koncert za violončelo u d-molu skladano 1876. ubraja se u najveća postignuća Francuza španjolskog podrijetla Édouarda Laloa koji je unatoč svim zabranama vojničke obitelji i očevim protivljenjima, umjesto časnik, postao glazbenik i skladatelj.

Djelo se temelji na skladateljevoj sposobnosti zadržavanja virtuoznog solista na violončelu u prvom planu, gdje se na najvišoj razini zadržavaju i tehnika i izdržljivost i interpretacija. Violončelo je u glavnoj ulozi, suptilni dodiri orkestra primamljivo ga miluju, Koncertom dominira solist koji djelo izvodi u bogatstvu briljantnih tonova, od čežnje, suptilnog patosa i emotivne proživljenosti do zaigranih španjolskih ritmova, mediteranske atmosfere i duhovite razigranosti.

Na programu je potom Brucknerovo gigantsko simfonijsko remek-djelo, Osma simfonija s finalom koje je Brucknerov „najznačajniji stavak” u životu, kako je sam govorio. Mnogi su njegovi suvremenici smatrali ovu posljednju simfoniju austrijskog skladatelja vrhuncem glazbe 19. stoljeća. Jedno je to od najuzbudljivijih, nimalo predvidivih iskustava koje pruža neka simfonija, a kada ste u gledalištu i pred vama je šef dirigent Valentin Egel i Riječki simfonijski orkestar, doživljavate cjelokupno, intenzivno iskustvo u jedinstvenom Brucknerovom glazbenom krajoliku bogatom detaljima.

 

 

Na programu:
Édouard Lalo: Koncert za violončelo u d-molu
Anton Bruckner: Osma simfonija u c-molu

 

Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra