NOVOGODIŠNJI GALA KONCERT: Plesovi za vašu dušu

Dirigent:
Koncertni majstor:
Riječki simfonijski orkestar

27., 28., 29. i 30. prosinca 2020.

Sjajan Riječki simfonijski orkestar svojoj publici već godinama uspijeva uzbudljivim programom i poletnom izvedbom pružiti uvijek novo iskustvo novogodišnjih koncerata, pa će tako biti i na samom kraju ove neizvjesne godine u kojoj se zajedno s našom publikom borimo protiv duhovne distance. Ovo je i godina u kojoj slavimo 250. obljetnica rođenja glazbenoga genija, Ludwiga van Beethovena, pa smo odlučili u program Novogodišnjih gala koncerata uvrstiti i jedno od njegovih najpopularnijih djela – Sedmu simfoniju za koju je Wagner napisao da je „apoteoza plesa: ples u najuzvišenijem smislu, najuzvišeniji čin tjelesnog pokreta uklopljen u idealan tonski oblik”. Na programu će se naći i nezaobilazni Strauss, te skladbe Dvořáka i Čajkovskog.

Elegantni i energični maestro Valentin Egel u plesnim tonovima uvest će vas u novu godinu, i to uz dva sastava Riječkog simfonijskog orkestra. Naime, za dva orkestra odlučili smo se kako bismo, uz sve mjere koje već provodimo, dodatno smanjili rizik od zaraze, ali i otkazivanja programa, te kako bismo angažiranjem vanjskih suradnica i suradnika pomogli slobodnim, a posebno onim mladim i iznimno talentiranim umjetnicama i umjetnicima.

 

Program

Johann Strauss: Na lijepom plavom Dunavu, valcer, op. 314
Antonín Dvořák: Slavenski ples op. 72, br. 2.
Petar Iljič Čajkovski: Suita br. 4 za orkestar, op. 61 – Mozartiana
          I. Gigue. Allegro
         II. Menuet. Moderato
         III. Preghiera. Andante ma non tanto
         IV. Thème et variations. Allegro giusto

* * *
Ludwig van Beethoven: Simfonija br. 7 u A-duru, op. 92
         I. Poco sostenuto – Vivace
        II. Allegretto
        III. Presto – Assai meno presto
        IV. Allegro con brio

 

Koncert s jednom pauzom traje oko jedan sat i četrdeset minuta.

 

Ako je valcer ples svih plesova, „Na lijepom plavom Dunavu” valcer je svih valcera. Niti jedno drugo djelo ne sažima i ne naglašava posebnu atmosferu nostalgije koju vežemo uz valcer 19. stoljeća. Već na samom početku svoje povijesti bez presedana, „Na lijepom plavom Dunavu” prva je skladba nazvana „hitom”. Popularnost nije uslijedila samo zbog prekrasnih melodija valcera i ugodnog duha jednostavnosti, već i zbog umjetnosti u kompoziciji i instrumentalizaciji koja je osigurala plesni put u svačija srca. Čak je i Johannes Brahms, jedan od najistaknutijih skladatelja klasične glazbe, referirajući se na ovu skladbu kazao: „Nažalost, nisam je ja skladao.”

Brahms je bio i taj koji je potaknuo nastajanje Dvořákovih „Slavenskih plesova”. Zadivljen talentom mladog skladatelja i odlučan u pomoći njegovoj karijeri, Brahms je nagovorio svoga izdavača da naruči spomenute plesove od Dvořáka. Prvi (op. 46) su postigli toliko veliki uspjeh da je Dvořák odmah skladao i drugi, ozbiljniji (op. 72). Ples koji ćete čuti nostalgičan je ples iz Lachie u Češkoj Republici. Ne samo da je riječ o jednom od najpoznatijih Dvořákovih „Slavenskih plesova”, već je i jedan od najljepših i najdirljivijih.

Jedan od prvih doticaja Čajkovskog s glazbom bio je mehanički klavir koji je svirao Mozart. Tako je inicirana njegova odlučnost da svoj život u potpunosti posveti glazbi. Mozart je za čitavoga života velikog ruskog skladatelja ostao obožavano božanstvo. Ovom je orkestralnom suitom Čajkovski želio skladati djelo u sjećanje na svog idola – u godini 100. obljetnice njemu omiljene opere, „Don Giovanni”. Učinio je to orkestrirajući manje poznata Mozartova klavirska djela (prva dva su barokni plesovi) dajući im tako vlastite boje, ne oduzimajući ništa od bistrine originala. Izuzetak je treći stavak “Preghiera” u kojem Čajkovski radije bira romantični način postavljajući Mozartovu „Ave verum corpus” u novom svjetlu.

Dok se u prvoj polovici programa bavimo nostalgijom, ljepotom prošlosti i sjećanjima, Beethovenova Sedma simfonija govori o odlasku i novom početku. Prvi put izvedena je odmah nakon oslobodilačkih ratova protiv Napoleona 1813. godine, a nas danas pogađa svojom energičnom atmosferom i osjećajem olakšanja. Simfonijom dominira ritmičnost i brzina koja nas tjera naprijed, pokreće nas na sličan način kako to čine i plesovi. Wagner je zaključio kako je ovo djelo „apoteoza plesa”.

Ovom jednom od najboljih simfonija svih vremena obilježavamo 250. godišnjicu Beethovenova rođenja i pozitivno usmjeravamo svoj pogled prema boljoj, mnogo boljoj novoj godini.

Valentin Egel

Poštovana publiko,

znamo da vam novogodišnji koncerti uvijek donose nadu i optimizam u iščekivanju nove godine, što nam je svima, u trenutku kada se bližimo kraju 2020., možda potrebnije nego mnogih ranijih godina. Nakon epidemije koja je zahvatila i promijenila cijeli svijet te potresa u Zagrebu, našu je zemlju, Petrinju i ostala ranjena mjesta Sisačko-moslavačke županije, ponovno pogodio razoran potres koji je iza sebe ostavio žrtve i goleme štete. Stoga je program koncerta izmijenjen odnosno prilagođen iznenadnoj situaciji koja nas je sve povezala u zajedničkom suosjećanju sa stradalnicima ove katastrofe.

Vjerujemo da će vam program koncerta uz izniman glazbeni doživljaj ojačati nadu, i da doista krećemo u susret boljoj godini.

Foto & Video galerija

 

 

Generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra