SIMFONIJA IZ NOVOGA SVIJETA, RAPSODIJA U PLAVOM, BOLERO
Festival Riječkog simfonijskog orkestra

Dirigent:
Solist:
Riječki simfonijski orkestar
Balet HNK Ivana pl. Zajca

16. srpnja 2021. (Otkazano zbog lošega vremena)

Briljantne, omiljene klasične skladbe s pričom iz Amerike! Iz čežnje jednog skladatelja za domom, Čeha Antonína Dvořáka, nastalo je djelo koje je svaki Amerikanac osjećao svojim, popularna i jedna od najcitiranijih – Deveta simfonija „Iz Novoga svijeta“. Sve vezano uz Georgea Gershwina prava je američka priča – siromašni samouki skladatelj čiji talent pronalazi put do slave i prije dovršavanja glazbenog obrazovanja, nadilazi sve forme, pa probija i granice glazbe, spajajući dotad nespojivo. Viktor Čižić uz brojne nastupe sa simfonijskim i komornim ali i jazz orkestrima, ističe se svojom pozitivnootkačenom improvizacijom što ga čini savršenim izborom za izvođenje Gershwinovog remek-djela „Rapsodija u plavom”. Kako je sam Gershwin govorio, njegovo znanje o glazbenoj teoriji, u vrijeme kada je skladao „Rapsodiju“, stalo bi na jednu poštansku marku, što ga ipak nije spriječilo da čini pomake spajajući klasičnu glazbu i jazz!

Maurice Ravel je skladanjem „Bolera” i istraživanjem granica repetitivnosti, shvaćanja i doživljaja glazbe i njezine strukture, obilježio povijest glazbe i utjecao na cjelokupnu umjetnost. No, da Ravelovim „Bolerom“ nije tako uporno dirigirao Toscanini pronoseći ga svijetom, počevši s koncertima u Americi, tko zna bi li putanja bila toliko zvjezdana!

Andonis Foniadakis gotovo je proročki predvidio zabranu fizičkoga kontakta koji je u baletu inače podrazumljiv, potreban, neizbježan. No, u njegovom „Boleru“ za riječki Balet još na premijeri 9. studenoga 2018. plesalo je i na trampolinima odskakivalo pet plesača, svatko u svome prostoru – na svome trampolinu. Reakcije fascinirane publike ekstatične su od tada i nadalje na svim izvedbama u Rijeci i na brojnim gostovanjima. Sada je pod zvjezdanim nebom u atmosferi ljeta u gradu osmero plesačica i plesača spremno zadiviti vas akrobatsko-plesnim spektaklom na trampolinima!

 

Na programu:

Antonín Dvořák: Deveta simfonija Iz Novoga svijeta
George Gershwin: Rapsodija u plavom
Maurice Ravel: Boléro (uz nastup Baleta, u
koreografiji Andonisa Foniadakisa)

 

Foto & Video galerija

 

Generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra