PREDSTAVI „KOMPLEKS RISTIĆ“ TRI NAGRADE U ZENICI: ZA NAJBOLJU PREDSTAVU, NAJBOLJU REŽIJU I NAJBOLJE LIKOVNO OBLIKOVANJE

16. svibnja 2016.

Na upravo završenom XV. Festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2016, predstava „Kompleks Ristić“ Olivera Frljića u međunarodnoj koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, Slovenskog mladinskog gledališča, festivala BITEF i festivala MOT osvojila je čak tri nagrade.

Predstava je osvojila Glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini, uz obrazloženje: Visoko estetiziran teatarski čin koji povijesne i političke metafore pretvara u iskonsku emociju.

Oliveru Frljiću dodijeljena je Nagrada za najbolju režiju. Obrazloženje nagrade glasi: Beskompromisan, suvremen i maštovit redateljski rukopis.

Nagrada „Radovan Marušić“ za najbolje likovno oblikovanje predstave (scenografiju, kostimografiju ili dizajn svjetla) dodijeljena je pak Oliveru Frljiću i Daliboru Laginji za scenografiju, Sandri Dekanić i Slavici Janošević za kostimografiju i Davidu Cvelbaru za oblikovanje svjetla u predstavi „Kompleks Ristić“. U obrazloženju stoji: Svi vizualni aspekti predstave zaokružili su u cijelosti suvereni redateljski postupak.

Stručni žiri XV Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2016. je imao priliku tijekom devet festivalskih dana gledati osam predstavu u okviru glavnog natjecateljskog programa, a u njegovu su sastavu bili glumica Jasna Diklić (predsjednica), teatrolog i direktor Sterijinog pozorja dr.sc. Miroslav Miki Radonjić, kazališni kritičar dr. sc. Igor Ružić, glumac mr. Armin Ćatić i redatelj Nermin Hamzagić.