PREDSTAVLJANJE KNJIGE „RADIKALNE DRAME” WERNERA SCHWABA

25. svibnja 2018.

Na dan premijere „Predsjednica” u režiji Bojane Lazić u ponedjeljak 28. svibnja u foyeru Kazališta u 12 sati bit će upriličeno predstavljanje knjige „Radikalne komedije” Wernera Schwaba.
Sudjelovat će prevoditelj Sead Muhamedagić, urednica Željka Turčinović, pročelnica Odsjeka za germanistiku doc. dr. sc. Petra Žagar-Šoštarić, dok će moderatorica biti Katarina Mažuran Jurešić.

Ime Wernera Schwaba neizostavno se spominje u nizu britkih i žestokih pera pisaca koji svoju rodnu Austriju raskrinkavaju bez dlake na jeziku (Thomas Bernhard, Elfriede Jelinek, Peter Handke, Felix Mitterer, Peter Turrini, Daniel Kehlmann i dr.). Schwab je kao dramatičar djelovao samo četiri godine kada je napisao šesnaest drama koje su ga i proslavile, ali donijele i razorne kritike. Dobio je mnogo uglednih nagrada i priznanja, jedan je od najizvođenijih kazališnih autora s početka 90-ih, proglašavan je dramatičarom godine.
Prevoditelj Sead Muhamedagić kaže: „Budući da se radi o autoru kojega uistinu nije lako prevoditi, sretan sam zbog smjelosti upuštanja u tu osebujnu pustolovinu. Kod čitateljstva i kod kazališne publike Schwabove drame nailaze na veoma različite odjeke. Nekoga su u stanju dobrano sablazniti, nekoga će pak silno oduševiti, ali nikoga jamačno neće ostaviti ravnodušnim. Kao savjestan filolog, pasionirani ljubitelj književnosti i nepokolebljivi štovatelj kazališta kao neupitne moralne ustanove, s iskrenom zahvalnošću i tihim zadovoljstvom krčim put autoru sa željom da kao jarki komet poticajno blješti i na hrvatskom književnom i kazališnom obzorju”.
Projekt je podržao Austrijski kulturni forum.