Predstavljen program 29. MBZ-a

11. travnja 2017.

Točno je 11 dana do početka 29. Muzičkog biennala Zagreb, najvećeg međunarodnog festivala suvremene glazbe – u posljednjem travanjskom tjednu mnogi koncerti i kazališni prostori u Zagrebu posvetit će se suvremenoj glazbi, a tim povodom Zagreb će posjetiti umjetnici, izvođači i ljubitelji suvremene glazbe iz cijelog svijeta. Umjetnički ravnatelj MBZ-a Krešimir Seletković, intendant Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka Marin Blažević, umjetnički voditelj ansambla Antiphonus Tomislav Fačini i voditeljica Muzičkog salona Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu Davorka Begović predstavili su bogat program ovogodišnjeg MBZ-a i osnovne programske smjernice kojim će ova tradicionalna manifestacija oduševiti različite profile posjetitelja i zaljubljenika u suvremeni izražaj.

Svečano otvaranje Festivala održat će se u Kazalištu Komedija 22. travnja s početkom u 19:30 sati premijerom opere Klothò poljske skladateljice Martyne Kosecke, pobjednice natjecanja 5-Minute Opera Competition na 28. MBZ-u. Ovo djelo pisano za Muzički biennale Zagreb izvest će se u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca iz Rijeke, čiji će ansambl i solisti oživjeti svijet bajki na kojima se temelji libreto opere kojom će ravnati Berislav Šipuš. Upravo praizvedba opere Klothò i suradnja s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu bila je povod da ove godine na Muzičkom biennalu Zagreb Poljska bude zemlja-partner. Po uzoru na natjecanje 5-Minute Opera Competition, 29. MBZ kao novi skladateljski izazov postavio je klavirski koncert. U rujnu 2016. godine zaključeno je natjecanje 5-minutnih klavirskih koncerata i gotovo udvostručen broj prijava u usporedbi s 5-Minute Opera Competition iz 2015., a skladbe su stigle iz brojnih svjetskih zemalja. U uzbudljivoj koncertno-natjecateljskoj večeri 26. travnja u Hrvatskom glazbenom zavodu festivalski će ansambl pod palicom dirigenta Aleksandra Kalajdžića i uz solista, pijanista Filipa Faka, imati nimalo lak zadatak izvođenja deset izrazom i tehnikom potpuno različitih partitura, a pobjednik večeri će skladati „cijeli“ koncert za klavir za 30. Muzički biennale Zagreb.

Muzički biennale Zagreb i Kultura promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu predstavit će i pobjednika natječaja za novu zvučnu instalaciju – pobjednik natječaja, kanadski umjetnik Adam Basanta svoju je instalaciju naslovio Five Lines, Crossing. U Galeriji Studentskog centra, tijekom biennalskih dana, zainteresirani posjetitelji moći će vidjeti i čuti uživo kako je ovaj zanimljivi i kreativni umjetnik u zvuku interpretirao logo ovogodišnjeg MBZ-a te na koji će način vizualno i auditivno zaposjesti prostor galerije. Sami posjetitelji galerije bit će aktivni integrativni dio instalacije jer će i njihove kretnje i zvukovi postati dio ovog umjetničkog djela“, najavila je Davorka Begović, voditeljica Muzičkog salona Kulture promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Velika pozornost u sklopu ovogodišnjeg programa je dana upravo programima za djecu i mlade, a u svrhu odgajanja publike i poticanja kreativnosti među mladima. Prije večernjeg svečanog otvaranja Festivala, dječja će publika imati priliku službeno obilježiti početak ove glazbene manifestacije prije svih drugih, na tzv. Velikom otvorenju za malene u Zagrebačkom kazalištu lutaka, 22. travnja u 18 sati. Premijera dječje lutkarske predstave Žabica kraljica, čiju glazbu potpisuje mlada skladateljica Sara Glojnarić, a režiju Rene Medvešek, jedan je od najatraktivnijih programa na MBZ-u. Za one starije MBZ je pripremio i cijeli ciklus koncerata u Kulturno-informativnom centru (KIC) od 24. do 27. travnja u 15 sati gdje će publika u neformalnoj atmosferi moći čuti studente i mlade glazbenike iz raznih dijelova Europe.

Također, na ovogodišnjem Muzičkom biennalu Zagreb nastupit će vodeći europski ansambli posvećeni interpretaciji glazbe 20. i 21. stoljeća – ansambl Intercontemporain (Francuska) i ansambl Modern (Njemačka), Oslo sinfonietta (Norveška), ansambl Ictus (Belgija), Les Percussions de Strasbourg (Francuska) te pre-art soloists (Švicarska). Na 29. izdanju ostvarit će se tradicionalne suradnje s Simfonijskim orkestrom i Zborom Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkom filharmonijom, ansamblima Muzičke akademije, Cantus Ansamblom, Zagrebačkim solistima i ciklusom Jazz.hr, a na programu Biennala praizvedbe su mnogih hrvatskih skladatelja različitih generacija“, predstavio je brojne suradnje Krešimir Seletković, umjetnički ravnatelj MBZ-a.

Festival će zatvoriti undercut opera, glazbeno-scenski projekt TE, autorski rad skladatelja Dalibora Bukvića i Ane Horvat te redateljice Natalije Manojlović. Djelo će izvesti vokalni ansambl Antiphonus pod vodstvom Tomislava Fačinija, uvijek spreman za eksperimentiranje i istraživanje. Mjesto nastajanja i izvedbi ovog novog djela bit će Tunel Grič, sa svim svojim osebujnostima i posebnostima koje istovremeno ograničavaju i oslobađaju. Opera koja to nije, zvučna instalacija koja prerasta u izvedbeno djelo, publika koja u tunel unosi svjetlo i sama postaje dijelom izvedbe – temeljne su značajke ovog jedinstvenog glazbeno scenskog djela kojim će se prigodno zatvoriti 29. Muzički biennale Zagreb.