PREDSTAVLJEN PROGRAM NOVE SEZONE HNK IVANA PL. ZAJCA , 2018/2019, POD SLOGANOM „VJEŽBANJE RAZLIČITOSTI”!

16. srpnja 2018.

Što spremaju Hrvatska drama, Talijanska drama, Opera, Balet te program Riječko kazalište mladih „Kamov”?

Vježbanje različitosti – slogan je sljedećih dviju sezona HNK Ivana pl. Zajca, a intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević je na konferenciji za novinare kazao kako slogan povezuje prošlost, tradiciju te budućnost. Istodobno asocira na „Vježbanje života“ kultnu riječku predstavu Fabria i Gašparovića u režiji Georgija Para te na osnovni slogan Rijeke 2020, Europske prijestolnice kulture – Luka različitosti.

Kao posebnu značajku sljedeće kazališne sezone, 2018/2019, Blažević je istaknuo brojne koprodukcije u svim umjetničkim granama: s Dubrovačkim ljetnim igrama, s Teatrom Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni, s Piccolo Festival del Friuli Venezia Giulia i Punto Arte – Amsterdam, sa Slovenskom filharmonijom i Cankarjevim domom iz Ljubljane, sa Splitskim ljetom te s Muzičkim binenalom Zagreb..

„Nastavlja se i program Riječko kazalište mladih „Kamov”, sljedeće sezone i uz plesne programe. A sve u novom prostoru Delte 5 gdje će biti i off scena “Zajca” odnosno gdje će se izvoditi  predstave programa Zajc Lab – monodrame, eksperimentalne forme i slično”, rekao je Blažević te dodao kako će u sljedećoj sezoni biti ispunjena želja publike te na repertoar uvršten jedan mjuzikl. „Nakon dužeg vremena na pozornicu ‘Zajca’ vraća se mjuzikl, sve umjetničke grane Kazališta radit će  Webberov ‘Bulevar sumraka’ odnosno ‘Sunset Boulevard’, mjuzikl koji je osvojio Broadway i West End.”

Ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica kazala je kako se „Michelangelo” prema drami “Michelangelo Buonarroti” Miroslava Krleže postavlja točno 100 godina nakon što je napisana, dok je redatelj Sebastijan Horvat jedan je od rijetkih koji ne bježi od Krleže. U glavnoj će ulozi biti Rakan Rushaidat. „Regoča” Ivane Brlić Mažuranić režirat će Olja Lozica, redateljica hit predstave „Vincent”, koja će kao podnaslov svoje nove predstave postaviti pitanje: „Možemo li biti prijatelji iako smo različiti?”. „Leica format”, roman Daše Drndić u dramatizaciji Gorana Ferčeca, predstavu s Rijekom u glavnoj ulozi režirat će Franka Perković. Na scenu će se vratiti brojne uspješne predstave iz prošlih sezona, „Down, by law”, „Mizantrop”, „Kurva”, „Woyzeck”, „Voda”, „Zajc Stand Up”,  „Predsjednice” i „Naš odgoj”.

Renata Carola Gatica najavila je brojna gostovanja Hrvatske drame, primjerice u Mariboru, Sarajevu, Zagrebu, ali i mnoge nagrađivane i hit predstave koje će gostovati u Rijeci: predstave Ateliera 212, ZKM-a, HNK Zagreb, INK-a Pula, Kerempuha, GKL-a Split itd.

Kako je najavio novi ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo, sezona Talijanske drame počet će predstavom za djecu, Premudinim djelom „Felici e contente” / „I živjele su zauvijek sretno” koju će režirati Giorgio Amodeo, dok će sezona za odrasle početi predstavom autora Walczaka „Bucca di sabbia” / „Pješčanik” u režiji Jerneja Kobala. Potom sljedi premijera operete „I due ribaltoni, Trieste 1918 e Fiume 1919“ / „Dva prevrata, Trst 1918. i Rijeka 1919.“ u režiji Maurizia Solde koja će se izvoditi na tršćanskom i fiumanskom dijalektu. Elvia Nacinovich proslavit će svojih 45 godina rada predstavom „Gli imbianchini non hanno ricordi” / „Pituri nemaju sjećanja” Daria Foa u režiji Maria Kovača. Za kraj pripremaju „Effetto farfalla” / „Efekt leptira” Chiare Boscaro i Marca Di Stefana, koji će i režirati, predstavu u kojoj će glumiti i milanski i riječki glumci. Talijanska drama na repertoaru će reprizirati „Anche le pulci hanno la tosse“ / „I buhe kašlju“, „Mini e maxi“ te „Miscellaneu“.

„Sljedeća koncertna sezona vrhunac je onoga što smo gradili posljednjih godina”, započeo je najavu koncertne i operne sezone ravnatelj riječke Opere Petar Kovačić. Na mjesto šefa dirigenta stiže maestro Yordan Kamdzhalov koji je nekoliko puta u riječkom Kazalištu priredio koncertne doživljaje za pamćenje.

Prva je operna premijera Zajčev „Nikola Šubić Zrinski” pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa odnosno Igora Vlajnićća, u režiji Dore Ruždjak Podolski, s Giorgiom Surianom u naslovnoj ulozi. Zatim sljede velike koprodukcije opera „Romeo i Julija” Charlesa Gounoda, pod dirigentskim vodstvom Paola Olmija i u dramaturgiji-režiji Marina Blaževića, „Figarov pir” W. A. Mozarta pod dirigentskim vodstvom Stefana Rabaglie i u režiji Ewe Buchmann, te „Elektra” Richarda Straussa pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa i u dramaturgiji-režiji Marina Blaževića. Na repriznom su programu „Falstaff”, „Didona i Eneja”, „Macbeth” te  „Norma” s Kristinom Kolar u glavnoj ulozi.

Balet sezonu započinje premijerom „4 bolera” u kojem će, osim Maše Kolar, Shote Inouea i Kristiana Levera, koreografirati i poznati Andonis Foniadakis, prije nego li 2020. sudjeluje i u programu EPK. Uslijedit će obilježavanje 100. godišnjice rođenja slavnog dirigenta i skladatelja Leonarda Bernsteina predstavom „Serenada – Allegro” u koreografiji Igora Kirova i Maše Kolar, a zatim i „Hero is tired” / „Heroj je umoran” na glazbu Frana Đurovića i u koreografiji Giuseppea Spote, a u koprodukciji s Muzičkim biennalom Zagreb. Balet će ponovno plesati i uz orkestar uživo – bit će to premijera dvaju baleta Igora Stravinskog „Pulcinella” i ” Apolon” , pod dirigentskim vodstvom Georgea Jacksona, u koreografijama Giovannija di Palme i Martina Chaixa. Reprizni su naslovi „Rossini Cards”, „Macbeth” i „Veseli Božić nestašne djece”.

Pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar osobio je pohvalio brojne koprodukcije te riječki HNK kao pravu različitost na djelu.

Novi vizualni identitet, s novim logom riječkog Kazališta, predstavio je Studio Sonda.

Prvi put najbolje mjesto u gledalištu HNK Ivana pl. Zajca pretplatom možete zauzeti već u srpnju ili od 5. rujna.