PREDSTAVLJENI NOVI PROJEKTI I PROGRAMI „ZAJCA“

28. travnja 2017.

U Salonu Grada Rijeke predstavljeni su novi programi, aktivnosti i projekti Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel s ponosom je govorio o blistavoj karijeri naše sugrađanke, mlade mezzosopranistice Diane Haller, veseleći se njenom koncertu u utorak 2. svibnja u 20 sati u riječkom Kazalištu. Pohvalio je koncept Kazališta u kojem se daje  prilika Riječanima s iznimnim uspjesima u inozemstvu raditi u HNK u Rijeci, u svome gradu. Osvrnuo se na tri snimljena CD-a ansambla riječke Opere za ugledne međunarodne diskografske kuće što je, kako kaže, dokaz kvalitete i profesionalnosti riječkog Kazališta. Najavio je i izmjenu statuta Kazališta što ju pokreće intendant Marin Blažević nakon čega bi trebalo uslijediti osnivanje kazališta za mlade unutar HNK Ivana pl. Zajca.

Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca, rekao je kako će Diana Haller 2. svibnja održati jedinstveni koncert. Kratko se osvrnuo na sve ono zbog čega je HNK Ivana pl. Zajca kazalište različitosti, jer je, primjerice, nakon koncerta Vivaldijevih, baroknih djela Gloria i Magnificat, riječka Opera otvorila Muzički biennale Zagreb izvedbom suvremene opere… Tako se, prema njegovim riječima,  u HNK zamišlja i realizira različitost te pokriva se cijeli raspon interesa i aktivnosti.

Intendant Blažević u svom je programu predložio formiranje Riječkog kazališta mladih koje bi nosilo ime Janka Polića Kamova, drugog najznačajnijeg umjetnika ovog grada, te djelovalo kao nova jedinica u ustroju riječkog HNK, po modelu Zagrebačkog kazališta mladih. Naglasio je kako će „morati biti još više prostora za projekte koji rade na kazališnoj inicijaciji mladih i njihovu razvoju u kompetentne gledatelje, a jednom možda i kazališne umjetnike.“

Ansambl riječke Opere nastavlja sa snimanjima, nakon što je snimio već tri CD-a za međunarodne diskografske kuće: Gounodov „Faust“ za Universal music te „Povratak mornara“ von Suppea i Papandopulove koncerte za CPO. Solisti, orkestar i zbor sudjelovat će u snimanju CD-a s fragmentima Verdijevih opera temeljenih na Shakespeareovim djelima: Verdi – Shakespeare – Gallo koje će povezivati svjetski poznat bariton Lucio Gallo u ulogama Macbetha, Jaga i Falstaffa. Uz ekipu solista svjetskog glasa što ju čine Daria Masiero, Yusif Eyvazov, Rosanna Rinaldi, pjevat će i riječki solisti Ivana Srbljan, Anamarija Knego i drugi, a sve pod ravnanjem Villea Matvejeffa. U rujnu slijedi i snimanje CD-a s duetima i scenama za mezzospran i tenora, Rosannu Rinaldi i Yusifa Eyvazova, s riječkim orkestrom i zborom. Promotivni koncert bit će u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog sljedeće sezone.
Najavljujući velike projekte na Riječkim ljetnim noćima, intendant Blažević je istaknuo kako se i u festivalskom programu nastavlja kazalište različitosti: Verdijeva „Aida” s Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi povodom 60 godina Ljetne pozornice u Opatiji, Sudar Percussion na zatvaranju na Bazenima Kantrida, „Turbofolk Ri loaded”, „Hamlet u selu Mrduša Donja / „La recita dell’Amleto nel villagio di Mrduša Donja ”  ansambla Talijanske drame itd.

Mezzosopranistica Diana Haller predstavila je program koncerta koji slijedi u utorak 2. svibnja u 20 sati u riječkom Kazalištu. „Program je pripremljen za Rijeku i izvodit će se samo u Rijeci.” Na programu će se naći Manuel de Falla, Federico Garcia Lorca, te Diani Haller nezaobilazni Rossini i drugi. Spomenula je kako je 2012. pobijedila na 8. Međunarodnom pjevačkom natjecanju „Hugo Wolf” u Stuttgartu, a upravo je Hugo Wolf jedan od skladatelja čije će skladbe izvesti zbog španjolskog temperamenta, a iz Španjolske suknjige. Naglasila je kako je sretna što se riječki HNK razvija u internacionalnim suradnjama pa Riječani ne moraju putovati daleko kako bi doživjeli vrhunske izvedbe.

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ivan Šarar kaže kako je HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci toliko raširio svoj dijapazon djelovanja, posebno u usporedbi s drugim nacionalnim kazalištima u Hrvatskoj, da je to i više nego jasno vidljivo. Nadovezao se na temu kazališta za mlade, na novi produkcijski centar koji će angažirati dio postojećih ansambala i biti odskočnom daskom za buduće kazališne umjetnike, na što će se nastaviti i riječki studij glume. „Stvorit će se tako nova edukacijska vertikala koju Rijeka nije nikada imala.” U nizu uspjeha, „Zajc“ je i prva ustanova koja je uprihodila financije najznačajnijeg europskog fonda u kulturi, za novi projekt o kojem će više riječi biti na konferenciji za novnare u utorak, 2. svibnja u 12 sati u kazališnom foyeru.