PREMIJERA DINAMIČNE OBITELJSKE DRAME

12. siječnja 2017.

Jesenja sonata Ingmara Bergmana u režiji Ane Tomović, obiteljska drama čije su prve izvedbe danima prije premijere rasprodane, oduševila je premijernu publiku koja je disala s glumcima. „U ovoj se predstavi zaista svatko može pronaći, fantastično doneseni odnosi koji su toliko potresni”, kažu gledatelji, „Predstava je kompleksna, ulazi u srž i svakako ju treba pogledati.”, „Napokon sam dočekao i takve glumce i režiju i tekst, toliko smisleno i značajno i životno!”

Glumci Mira Furlan kao Charlotte, Marija Tadić kao Eva, Jelena Lopatić kao Helena i Leon Lučev kao Viktor uspjeli su u iznimnom zadatku, publika ih je više puta pozivala na poklon. Predstavu o jednom od najsloženijih odnosa, onom majke i kćeri, Ana Tomović prikazala je, prema njenim riječima, kao kompleksan unutrašnji svijet osjećaja, strahova, čežnji, unutar kojeg svi likovi preuzimaju obrise Bergmanove duše koja ima samo jednu čežnju, onu za ljubavlju. Vuk Ršumović, dramaturg predstave, drži pitanje krivnje u odnosu majke i kćeri potpuno nevažnim. „Tragičnost toga je u činjenici da i Charlotte i Eva pate istu vrstu patnje, a da su svejedno nemoćne ostvariti kontakt, pružiti jedna drugoj utjehu i ispuniti prazninu.”

Jesenja sonata Ingmara Bergmana izvodi se u prijevodu Željka Takača, redateljica je Ana Tomović, dramaturzi su Vuk Ršumović i Olga Dimitrijević, skladatelj je Josip Maršić, scenografkinja je Ljerka Hribar, kostimografkinja Momirka Bailović, oblikovatelj svjetla Boris Blidar, a asistentica redateljice je Alisa Debelić, asistent kostimografkinje Tin Vlainić, asistentica scenografkinje Paola Lugarić. U predstavi sudjeluje i dječak Sebastian Macan.

Reprize predstave su 13, 14. i 16. siječnja 2017. u 19:30 sati s predstavom i publikom na pozornici HNK Ivana pl. Zajca, a zatim 18, 20, 21, 26. i 27. siječnja 2017. u 19:30 sati s predstavom i publikom na pozornici HKD-a na Sušaku.

Predstava se izvodi u dogovoru s društvom „Josef Weinberger Limited, London”, u ime Zaklade Ingmara Bergmana.

Poslije subotnje predstave, 14. siječnja bit će organiziran razgovor na sceni, a gošće će biti Brigita Miloš i Sanja Bojanić iz Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci te glumci iz predstave. U ponedjeljak 16. siječnja na sceni će, nakon predstave, s publikom razgovarati glumci.

U utorak 17. siječnja 2017. u 19 sati pozivamo vas u Art-kino na razgovor „Jesenja sonata” na filmu i u kazalištu kojem će prisustvovati glumci predstave, redateljica Ana Tomović, dramaturginja Olga Dimitrijević, filmski kritičar i docent Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci dr. sc. Dejan Durić, dok će moderator biti filmski kritičar Dragan Rubeša. Nakon razgovora uslijedit će projekcija Bergmanova filma Jesenja sonata.

Partner projekta

securitas

Foto & Video galerija