PREMIJERA „HEROJ JE UMORAN“: BALET O SELFIE GENERACIJI

4. travnja 2019.

Riječki Balet sprema novu premijeru i to u koprodukciji s jednim od najznačajnijih glazbenih festivala u Europi, s Muzičkim biennalom Zagreb. Premijera će u Zagrebu, u Zagrebačkom kazalištu mladih, 13. travnja svečano zatvoriti 30. izdanje ovog festivala, a riječka je premijera baleta “Heroj je umoran” / “Hero is tired” u HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak 16. travnja u 19,30 sati. Jedinstveno djelo koreografirao je višestruko nagrađivani talijanski koreograf i plesač Giuseppe Spota, dok je glazbu komponirao hrvatski skladatelj Frano Đurović.

Predstava “Heroj je umoran” progovara o društvu današnjice kroz kontrast grupnih scena prožetih elektronskom glazbom, često podsjećajući na glazbu video igara, kojima se na pomalo duhovit način prikazuje “selfie” generacija koja pokušava na što originalniji način javnosti prikazati samoga sebe, zabljesnuti i biti zvijezda, skupiti što više lajkova. Pritom besmisleno gubi puno svoga vremena, a potom i same sebe, vlastiti identitet, utapajući se u gomili koja čini upravo to isto, skučeni svatko u četiri zida svoje sobe, pred ekranima, u crnilu koje guta i vrijeme i osobnost.
S druge strane u intimnim duetima prikazane su prisne i stvarne veze, uz tople tonove klasičnih instrumenata kroz koje se naglašavaju potrebni i zaista vrijedni odnosi, nezamjenjivi, neusporedivi i trajni. Također, koreograf ističe važnost takvih predanih odnosa kroz činjenicu da svaki čovjek u svom životu doživi uspjeh, herojstvo, a kad se umori na tom putu, uvijek postoji osoba koja će poticati, pozitivno djelovati, podići i podržavati. Takve odnose treba njegovati, čuvati, a prvenstveno – ostvariti, što nije moguće ako smo odsutni dušom, tijelom i srcem, fokusirani samo na ekrane.

Blještavilo iza kojeg se skriva crnilo i praznina, lažni identiteti, idolopoklonstvo, otuđenost. Koreograf, skladatelj, kostimografkinja/scenografkinja i izvođači “Heroja” nude i puno više od užitka u plesnoj i glazbenoj suvremenoj umjetnosti, skidaju povez besmisla, osvještavaju, a plašt heroja stavljaju na prave vrijednosti.