PREMIJERA PREDSTAVE „NAŠ ODGOJ“: ZA ŠTO STE NAS ODGOJILI?

17. travnja 2018.

Predstava „Naš odgoj“ u režiji Renate Carole Gatice bit će premijerno izvedena u srijedu, 18. travnja 2018. u HKD-u na Sušaku s početkom u 19.30 sati.

„Naš odgoj” prva je suradnja Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, za koji je, inspirirana jednom od riječkih prešućivanih tema, onom o tinejdžerima hospitaliziranima u riječku Psihijatrijsku bolnicu „Lopača” radi navodnih poremećaja u ponašanju, tekst napisala jedna od najperspektivnijih spisateljica mlađe generacije Vedrana Klepica. „Naš odgoj” nije rekonstrukcija tih događaja, već fikcija, umjetnički odgovor na to kako se terapijske metode pretvaraju u traumu; što nam poručuju mladi s poremećajem u ponašanju odnosno tko određuje poremećaj i u odnosu na što, te zašto zajednica šuti.

„Naš odgoj” kreira metaforički zatvoreni sustav koji se bavi pitanjem društvene stratifikacije i arbitrarnosti kojoj su mladi ljudi, prividno društveno problematični i delikventni, izloženi od strane apstraktnog nekoherentnog sistema kojega glavni cilj nije ući u srž problema jedne pogubljene generacije, nego ih isključivo kazniti. U društvu koje svoje okvire uspostavlja na dogmama, je li delikventnost jedini način suprotstavljanja?

Prema riječima ravnateljice Hrvatske drame Jelene Kovačić, mladi – roditelji – sistem, tri su krajnje točke, koje Vedrana Klepica, jedan od najzanimljivijih glasova suvremenog hrvatskog dramskog pisma spaja u tekstu.
„Ironičnim odmakom“, nastavlja Kovačić, „te vještom i autentičnom dramskom rečenicom ulazi u svijet onih za koje deklarativno tvrdimo da na njima svijet ostaje, ali ih ipak još uvijek držimo negdje sa strane, jer njihovo vrijeme tek dolazi, a mi radimo sve da im pokažemo kako život ipak nije lagan, iako bi ponekad mogao biti lijep. Režija Renate Carole Gatice, redateljice specifične i prepoznatljive kazališne estetike, znalački iščitava raslojavanje tog trokuta, stvarajući sa svojim autorskim timom i u suradnji sa studentima 3. godine studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, te glumcima HNK Ivana pl. Zajca, predstavu koja ima potencijal generacijskog statementa.“

Predstava je namijenjena srednjoškolcima i studentima, ali jednako tako i njihovim roditeljima i nastavnicima.

U predstavi igraju glumci Hrvatske drame Biljana Torić i Aleksandar Cvjetković te četrnaestero studenta Glume i medija koji će se izmijenjivati u dvije podjele: Ana Marija Brđanović / Romina Tonković, Sendi Bakotić / Anja Sabol, Gala Nikolić / Nataša Veselinović, Ivan Čulo / Deni Sanković, Martin Grđan / Mario Jovev, Tonka Mršić / Vanda Velagić te Sara Blažić / Marta Čaržavec. U videu glume Tanja Smoje, Anastazija Balaž i Dražen Mikulić.
Dramaturginje su Nataša Antulov i Vedrana Klepica, suradnik za pokret je Damian Cortes Alberti, a autor glazbe Josip Maršić. Kostimografiju je osmislila Manuela Paladin Šabanović, a scenografiju Liberta Mišan. Autorica videa je Sara Salamon, dizajner svjetla Boris Blidar, a autori grafita u predstavi Marko Zurak i Elena Apostolovski.
Razgovori s publikom održat će se nakon izvedbi predstave 21. i 24. travnja u atriju HKD-a na Sušaku.

 

Foto & Video galerija