PREMIJERA VESELOG I TOPLOG, PRVOG ČAKAVSKOG MJUZIKLA „SUŠAK, SUŠAK“

7. rujna 2015.

Konferencija za novinare povodom premijere prvog čakavskog mjuzikla Mensura Puhovaca i Olje Dešića Sušak, Sušak u režiji i koreografiji Edvina Liverića, održana je u HKD-u na Sušaku gdje će biti premijerno izveden u subotu 12. rujna 2015. s početkom u 20 sati. Čakavski mjuzikl nastao je u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i Studija Maraton.

Ravnateljica Hrvatske drame Magdalena Lupi Alvir napomenula je kako, osim što je riječ o praizvedbi prvog čakavskog mjuzikla, istodobno je riječ o, nakon „Karoline Riječke“, drugog mjuzikla koji tematizira naš grad, a čiju autorsku ekipu čine redom Riječani.

Olja Dešić naglasio je kako je djelo nastalo spontano, njegova realizacija događala se postupno, song po song, sloj po sloj, te iako se naizgled čini jednostavnim, izrastao je u kompleksan mjuzikl bogate produkcije.

Redatelj i koreograf Edvin Liverić, koji je ujedno i rođeni Sušačanin, smatra da je duh starog Sušaka prisutan još i danas i stoga mu je drago što je Mensur Puhovac napisao tekst o prošlom vremenu, od kasnih tridesetih do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, i jednom od ključnih razdoblja za Sušak i Rijeku. Uvjeren je da će većina songova iz mjuzikla postati evergreeni koji će se rado slušati a i pjevati još jako dugo.

Upravo su Sušačani, kako je naglasio tekstopisac Mensur Puhovac, zaslužni za nastanak ovog teksta jer su ga svojim pričama u brojnim prigodama potaknuli na pisanje stihova za mjuzikl u kojem se Puhovac pojavljuje i kao izvođač na sceni.

Mario Lipovšek Battifiaca koji tumači glavnu ulogu, ulogu Barba Pave, istaknuo je da je namjera sudionika mjuzikla pozitivnu i veselu atmosferu s pozornice prenijeti na publiku kako bi s osmijehom na licu i nostalgijom u srcu izašli iz kazališta.

Uz Maria Lipovšeka Battifiacu, u ostalim se ulogama pojavljuju  mlade pjevačke zvijezde Damir Kedžo i Katja Budimčić, članovi HNK Ivana pl Zajca: Anton Plešić, Olivera Baljak, Denis Brižić, Lucio Slama, Saša Matovina, Nenad Vukelić i Mensur Puhovac te najmlađi, dječak Frano Živković s kojim će u alternaciji ulogu Unuka Ivića tumačiti i Jura Džida. Uz njih, u predstavi sudjeluju  članovi zbora i orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca te band i pozadinski vokali Studija Maraton.

Kostimografiju potpisuje Manuela Paladin Šabanović, scenografiju Damir Šegota, svjetlo Dalibor Fugošić, suradnju na step plesu Elena Brumini dok je lektorica dr.sc. Silvana Vranić.

Reprizne izvedbe zakazane su za  14. i 15. rujna te ponovno u listopadu.