PREMINUO EDUARD ČERNI

7. svibnja 2015.

U ponedjeljak, 27. travnja 2015. godine u Rijeci je u 67. godini života preminuo Eduard Černi, umirovljeni dramski glumac, član ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, gdje je svojim djelovanjem dugim više od četiri desetljeća utisnuo trajan pečat.
Rođen 1948. godine u Zenici (BiH), kao diplomant klase Georgija Para Akademije kazališne umjetnosti u Zagrebu, u Rijeku je stigao 1972. godine. Dobivši potom i stalan glumački angažman, do umirovljenja početkom 2013. godine na riječkoj je pozornici ostvario više od sedemdeset uloga.
Iste, 1972. godine, ostvario je svoju prvu ulogu kao Grof u predstavi „Pokus ili kažnjena ljubav“ Jeana Anouilha, o kojoj je u kritici u Novom listu, Miroslav Čabrajec napisao: „Edruard Černi je upravo imponirao smislom za mjeru i sluhom za pravi ton.“
U Rijeku je stigao kao dio četverolista mladih glumaca, stipendista riječkog kazališta na posljednjoj godini Akademije, što su ga uz njega činile glumice Zrinka Kolak, Zdenka Marunčić i Mirjana Pičuljan. Upitan od novinarke „Svijeta“ 1973. godine je li u Rijeku došao „odraditi“ svoju stipendiju, odgovorio je: “S tom sam namjerom došao , ali već u prvim kontaktima s ansamblom, odlučio sam ostati. Izvanredno su me primili! Uskočio sam u „Vele barufe“ i da nije bilo pomoći mojih kolega, ne znam kako bih u tako kratkom roku svladao tekst na čakavštini.“
Svoju prvu veliku glumačku ulogu i najteži dotadašnji glumački zadatak, kao jedan od najmlađih članova Hrvatske drame, ostvario je 1976. godine kao kadet Horvat u Krležinoj „Galiciji“.
Potom je ostvario cijelu jednu galeriju dramskih likova, od klasike do modernog i suvremenog, kroz sve dramske žanrove. Nastupio je u mjuziklima „Jalta, Jalta“ i „My fair lady“ te opereti „Mala Floramy“.
Posljednje je uloge ostvario 2007. godine kao Dr. Altman u Krležinim „Glembajevima“ u režiji i dramaturgiji Branka Brezovca te kao Senator u Shakespeareovom „Othellu“ u režiji Diega de Bree.
Potom je radio i kao lektor (na predstavama „Med i pepeo“, „Lizistrata“, „Opera za tri groša“…)
Kolege ga pamte kao vrsnog kazališnog umjetnika te dragog i dobrog čovjeka.
Prema njegovoj želji, pogreb Edurda Černija obavit će se u krugu obitelji.

Foto & Video galerija