PREMINUO VIKTOR BUŠLJETA, NEZABORAVNI RIJEČKI TENOR

2. studenoga 2020.

Preminuo je Viktor Bušljeta, riječki operni pjevač, glasoviti tenor čije se kreacije još uvijek s divljenjem spominju iako je puno prije nego s one životne, sišao s operne pozornice.

Rođen 1932. godine u Rijeci, članom zbora riječke Opere postao je 1962., a opernim solistom 1966. godine.

Svojim je izuzetnim solističkim ostvarenjima, tim nezaboravnim vrhunskim kreacijama, snažno obogatio i trajno obilježio razdoblje sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća riječkog i hrvatskog opernog te glazbenog života uopće.

Osim ostvarenih izvrsnih uloga u matičnoj, riječkoj opernoj kući, gostovao je i stalno surađivao u svim opernim kućama diljem bivše Jugoslavije, od Ljubljane, Maribora, preko Zagreba, Osijeka,Splita, Beograda do Skoplja. Nastupao je i pred inozemnom opernom publikom.

Nakon niza nagrada i priznanja tijekom aktivnog djelovanja, 2013. godine dobio je Nagradu Grada Rijeke za životno djelo. Iste je godine u “Zajcu” postavljena dokumentarna izložba “Viktor Bušljeta – nezaboravni riječki Radames” koja je pomoću materijala iz arhiva riječkog HNK-a, fotografija i novinskih napisa, prigodno donijela kratak presjek te bogate karijere.

U popratnom katalogu izložbe, muzikologinja Marija Barbieri tada je napisala:
“To ime izaziva uzdah kod ljubitelja opere. U U današnjoj našoj posvemašnjoj oskudici tenora, pogotovo lirico-spinto i dramskih, a i ne osobito brojnoj ponudi takvih glasova ni u svijetu, čini nam se gotovo nestvarnim da smo sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća imali takvog pjevača kao što je bio Viktor Bušljeta. Kad je Bušljeta djelovao na našim prostorima, i kad je godinama bio prvi izbor za tzv. željezni repertoar, nije trebalo razmišljati gdje nam je Radames, Manrico, Riccardo, Vojvoda od Mantove, Turiddu, Pollione, Andrea Chenier, Rodolfo. On je bio tu, na dohvat ruke, uvijek potpuno spreman i pouzdan, pjevač koji nije mogao iznevjeriti…

Viktor Bušljeta bio je jedinstven i neponovljiv! Nenadomjestiv!”

 

Foto & Video galerija