PRETPLATA „PIRANSKI ZALJEV” – POSLJEDNJA RAZMJENA PUBLIKE OVE SEZONE

17. svibnja 2017.

Pretplata „Piranski zaljev” spaja dva kazališta, Slovensko mladinsko gledališče u Ljubljani i HNK Ivana pl. Zajca, i njihovu publiku. Pri kraju kazališne sezone, ostalo su posljednje dvije subote u mjesecu svibnju za razmjenu publike. Autobus pun riječkih kazališnih pustolova kreće za Sloveniju pogledati „Republiku Sloveniju” 20. svibnja 2017. u SMG-u. Predstava je nastala u koprodukciji SMG-a i Maske Ljubljana, njeni su autori anonimni, jer nije važan pojedinac nego država, kako stoji u najavi predstave. U kritikama, primjerice M. F. Hajnšek u  dnevnim novinama „Večer”,  kažu kako to nije politički teatar već koncentrat čiste politike na pozornici, postdramski, postpolitični teatar koji rekonstruira bitne političke i kriminalne događaje iz embrionalnog vremena nastajanja države kojem ne pripadaju slavna poglavlja nacionalne povijesti, već realnost iz crne kronike. „Republika Slovenija” do sada je osvojila Šeligovu nagradu za najbolje uprizorenje na Tjednu slovenske drame te Borštnikovu nagradu prema odluci žirija za angažirano djelovanje povodom 25. obljetnice države Republike Slovenije.

Ljubljanska će publika doputovati u riječko Kazalište 27. svibnja 2017. na Moliѐreovu komediju „Mizantrop”, odnosno „Ljudomrznik”, u režiji Igora Vuka Torbice. Komedija „Mizantrop”, pisana je davno, no i danas nam postavlja možda jedno od ključnih životnih pitanja: što je zapravo istina i da li ju je moguće objektivizirati? Mizantrop, imenom Alceste vrlo je otvoren u promišljanju društva koje ga okružuje, ali i umjetnosti koja oko njega nastaje, do te mjere da će zbog jedne javne kritike umjetničkog djela završiti na sudu. Ali ni prijetnja kaznom neće ga natjerati da promijeni svoj stav. Bez obzira na sve društvene dogovore koji podrazumijevaju niz kompromisa, između ostalih i taj da je istinu ponekad ipak bolje prešutjeti, Moliѐre u „Mizantropu” problematizira upravo ljudsku nemoć da odoli velikom izazovu istine, propitujući mjesto gdje se susreću mizantropija i iskrenost te krajnji ishodi osobne dosljednosti.

Nakon ove posljednje razmjene, do sljedeće sezone novih atraktivnih naslova u dvama kazalištima i dvjema državama – adijo i prihajajte k nam spet!