PRIJE RIJEČKIH LJETNIH NOĆI, „TURBOFOLK“ NA FESTIVALU U POLJSKOJ

14. lipnja 2017.

Obnovljenu kultnu,višestruko nagrađivanu predstavu riječkog HNK Ivana pl. Zajca „Turbofolk“ , autorski projekt Olivera Frljića ostvaren u produkciji Hrvatske drame, prva će vidjeti publika Međunarodnog kazališnog festivala Malta u poljskom Poznańu u okviru kojeg će biti izvedena 23. i 24. lipnja 2017.
Riječ je o jednom od najvažnijih umjetničkih festivala srednje i istočne Europe, čiji međunarodni program čine kazalište, glazba, ples i film. Festival je pokrenut s ciljem predstavljanja kazališta na otvorenom, a s vremenom se formula proširila i na druge oblike umjetnosti, od kojih se većina izvodi na ulicama diljem grada.
„Turbofolk“ je od svoje premijere 2008. godine polučio uspjehe na mnogim inozemnim i domaćim festivalima poput, spomenimo samo neke, budimpeštanskog Spring Festivala, bečkog festivala Wiener Festwochen, festivala „Beyond belonging“ u Berlinu, Sterijinog pozorja u Novom Sadu, Festivala mediteranskog kazališta „Purgatorije“ u Tivtu, Gavellinih večeri u Zagrebu, Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, Festivala „Zlatni lav“ u Umagu, Marulićevih dana u Splitu ili  Međunarodnog festivala Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani.

„Turbofolk“ progovara o fenomenu narodnjačke glazbe i svim njezinim popratnim efektima. Preko melodija na mobilnim telefonima, kroz životni stil novih društvenih elita, te narodnjačke klubove koji sve više sudjeluju u kreiranju identiteta jedne nove generacije, turbofolk je u našoj sredini i dalje itekako prisutan, nezaustavljivo ulazi u sve društvene pore. Ova predstava pokušava odgovoriti na pitanje u čemu leži tolika fascinantnost ovog fenomena, zašto se sve više mladih, ali ne samo mladih, poistovjećuje s njegovim zvijezdama i pjesmama, represivni pristup smanjuje ili povećava interes za njega, te ukazati na cijeli niz paradoksa koji turbofolk okružuju.
U svom obnovljenom reloaded izdanju odnosno pod naslovom „Turbofolk – RI-loudid“, predstava će igrati s novim glumačkim sastavom, aktualizirana za vrijeme u kojem ponovno izlazi na scenu, a s podnaslovom „Ovo je predstava o Robertu Franku i Hrvoju Buriću“.

Riječka će je publika moći vidjeti u sklopu festivala Riječke ljetne noći, 6. i 7. srpnja 2017. kada će biti izvedena ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca s početkom u 21.30 sati.
Glumački ansambl čine „turbo-veterani“ Olivera Baljak, Dražen Mikulić, Jasmin Mekić, Rosanna Bubola, te „turbo-debitanti“ Marija Tadić, Nikola Nedić, Dean Krivačić, Tena A. Torjanac i Giuseppe Nicodemo.
Uz režiju, Oliver Frljić potpisuje i izbor glazbe te scenografiju zajedno s Borutom Šeparovićem, dramaturgom predstave. Za kostimografiju je zaslužan Modni studio Artiđana a za oblikovanje svjetla Boris Blidar.
Predstava je zabranjena za mlađe od 18 godina.

Foto & Video galerija