PROJEKT (RE)DISCOVERING EUROPE: NIZ AKTIVNOSTI I DOGAĐANJA UZ PREMIJERU „GORSKIH DIVOVA“

21. veljače 2018.

Radionicom „Glumac u teatru dell’Arte“ što ju je redatelj Paolo Magelli održao za buduće glumce i studente ostalih odsjeka s Filozofskog fakulteta u Rijeci započeo je niz aktivnosti i događanja u sklopu projekta (Re)discovering Europe / Ponovno otkrivanje Europe čiji je središnji dio predstava „Gorski divovi“ / „I giganti della montagna“ Luigija Pirandella. Predstava Talijanske drame riječkog HNK će u režiji Paola Magellija biti premijerno izvedena u petak, 2. ožujka 2018. u 19.30 sati u HNK Ivana pl. Zajca. Riječ je o prvom projektu izravne suradnje EPK 2020 i HNK Ivana pl. Zajca te prvom projektu riječkog HNK sufinanciranog sredstvima Europske unije Kreativna Europa (Creative Europe), a u partnerstvu s Njemačkim kazalištem grada Temišvara (Rumunjska), Slovenskim stalnim kazalištem u Trstu (Italija), Nacionalnom institucijom Albansko kazalište Skopje (Makedonija) i Mađarskim kazalištem Kosztolanyi Dezso iz Subotice (Srbija).
Projekt koji nastaje u suradnji pet europskih manjinskih kazališta, a bavi se različitošću, razvio se iz želje za suradnjom kazališta manjina putem, u prvom redu, multijezičnog iskustva. Tako se predstava izvodi na talijanskom, njemačkom, slovenskom, albanskom i mađarskom (uz titlove na hrvatskom i talijanskom jeziku).

Program aktivnosti nastavlja se u subotu, 3. ožujka u 17 sati u HNK Ivana pl. Zajca predavanje održati dr.sc. Lada Čale Feldman. Predavanje „Tko je bila prva Grofica Ilse? Ili Pirandello i glumica“ govorit će o fazi Pirandellova stvaralaštva kada u autorov profesionalni život ulazi Marta Abba, glumica koja je prva odigrala i Groficu Ilse iz „Gorskih divova“. Umjesto da inzistira na Pirandellovoj neuslišanoj ljubavi za Abbu, predavanje će se posvetiti kreativnom odnosu glumice i dramatičara koji je i inače obilježio europsko modernističko kazalište.
Već sljedeći dan u nedjelju, 4. ožujka, Zajc kuha za svoju publiku. Od 10 do 13 sati ispred konobe Fiume na gradskoj tržnici održat će se Performativna kuhinja. Projekt je to u kojem glumci predstave „Gorski divovi“ kuhaju za lokalnu zajednicu, te na taj način predstavljaju svoju kulturu. Pripremat će se, naravno, nacionalni specijaliteti pod vodstvom masterchefice Srđane Jevtić. Ujedno će to biti i prilika za razgovor s glumcima „Gorskih divova“.
Naime, univerzalnosti kazališnog jezika pandan predstavlja univerzalnost različitih kuhinja – njihova mogućnost da premoste sve barijere nacionalnih jezika i ostvare komunikaciju.
Kuhanje se čini kao savršen prostor interkulturalnog dijaloga – jedna vrsta suplementa multijezičnooj i transnacionalnoj predstavi „Gorski divovi“, u kojem se afirmira uvažavanje i prožimanje različitosti.

U utorak, 6. ožujka u 21. 30 sati u foyeru HNK Ivana pl. Zajca održat će se Kazališni buvljak znanja. Riječ je o neformalnoj edukaciji u kojoj će gledatelji nakon predstave moći bukirati svojih pola sata s nekim od sudionika predstave (od glumca/ice, redatelja, inspicijenta, producenta, scenografa, kostimografa i ostalih sudionika) te ga pitati sve što ih zanima. Riječ je o nehijerarhijskom prijenosu znanja inspiriranom Rancierovom knjigom „Učitelj neznalica“, bez unaprijed zadanih formata, pri čemu sudionici određuju što žele saznati.
Razgovor između zainteresiranih posjetitelja i sudionika predstave „Gorski divovi“ zamišljen je u opuštenom ambijentu, “jedan na jedan“ uz čašu vina.
Dan kasnije, u srijedu 7. ožujka, u foyeru riječkog HNK,dr.sc. Morana Čale, profesorica talijanske književnosti na Odsjeku za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, s početkom u 12 sati održat će još jedno predavanje u ciklusu „Kazalište i novi mediji / kako gledati“. Predavanje pod nazivom „Il mito dei Giganti cambiati“ održat će se na talijanskom jeziku, a bavit će se političnošću „Divova“ i njihovim mjestom u Pirandellovom opusu. Predavanje je ostvareno u suradnji s Odsjekom za talijanistiku, Filozofski fakultet u Rijeci.
Na sve je programe ulaz slobodan.

 CEC LOGO            epk-najnoviji-logo-90